0.1 C
Timișoara
sâmbătă 20 aprilie 2024

Inițiativă medicală de informare multidisciplinară pentru copii, la Timișoara

Recent, a avut loc prima întâlnire multidisciplinară pentru prevenția integrată a copilului, o inițiativă privată ce își propune crearea unor rețele medicale de informare a părinților cu privire la sănătatea copiilor, de la naștere și până la vârsta adultă. Scopul întâlnirilor este să creeze materiale informative corecte, ce pot fi oferite părinților în cadrul vizitelor cu copiii la medic, dar și de a face schimb de informații medicale actuale între medici de diferite specialități.

“Am inițiat acest program ca parte din campania Împreună creștem zâmbete mari tocmai pentru că multe aspecte pe care noi, ca medici, nu le cunoaștem despre alte specialități pot fi lămurite în cadrul acestor întâlniri, iar programele de prevenție pot deveni multidisciplinare și, implicit, mult mai eficiente. Spre exemplu, experiența de peste 10 ani în tratarea a zeci de mii de copii în clinicile noastre ne-a arătat că încă nu sunt suficient de cunoscute efectele negative ale netratării cariilor dinților de lapte asupra întregului organism. Mai mult, ne confruntăm cu situații în care părinților li se recomandă să nu trateze dinții de lapte ai copilului pe motivul că aceștia urmează să se schimbe, deși există numeroase studii internaționale care demonstrează ca inclusiv dinții permanenți pot fi afectați de cariile dinților temporari”, declară dr. Anda Budulan, medic stomatolog pediatru.

Materialele informative rezultate în urma întâlnirilor sunt create astfel încât să nu vizeze doar specialitatea pentru care pacienții se prezintă la cabinetul medical, ci să ofere un spectru complet de măsuri profilactice în funcție de vârsta copilului.

“Ne dorim un ghid de bună practică și un limbaj comun atunci când vine vorba despre sănătatea pe termen lung a copiilor. Din păcate parinților le este din ce în ce mai greu să filtreze informațiile disponibile online, motiv pentru care educarea lor în masă trebuie să meargă dincolo de granițele site-urilor și rețelelor de socializare. Și nu putem obține acest lucru fără să fim uniți”, susține doamna Erika Ionescu Cioată, Managing Partner Dent Estet 4 Kids.

Programul integrează specialități precum: pediatrie, neonatologie, stomatologie pediatrică, ORL, ginecologie, nutriție, alergologie și este completat de experiența unei echipe de psihologi și logopezi specializați în tratarea copiilor.

“Activitățile de acomodare și de psiho-educație desfășurate în clinicile de stomatologie pediatrică Dent Estet 4 Kids își pun amprenta asupra raportării copiilor la vizitele medicale în general, indiferent de specialitate. Scopul nostru specific este să acomodăm copilul cu medicul stomatolog pediatru dar pentru a realiza acest lucru abordăm anxietățile legate de medic, de cabinet, de halate în general, de alte experiențe medicale neplăcute pe care copilul nu a reușit să le proceseze adecvat. Avem rezultate foarte bune și ne-am dori să putem să le transmitem mai departe, să le oferim pacienților noștri posibilitatea să generalizeze cele învățate și în alte medii medicale”, spune doamna Raluca Barna, consilier psihologic.

Fiecare întâlnire vine cu o temă independentă, evenimentul viitor urmând să aibă loc la începutul lunii noiembrie și să abordeze subiectul primelor 365 de zile de viață ale copilului; de la investigații recomandate în toate specialitățile, până la informații mai puțin cunoscute despre măsurile profilactice începute în timpul vieții intra-uterine. Toate acestea sunt propuse spre dezbatere de către medici cu experiență în tratarea copiilor, iar concluziile vor fi publicate ulterior spre informare.

 

Alte subiecte :

Mai multe spitale din Timișoara se pregătesc să ,,tragă obloanele”. Ce se va întâmpla cu miile de pacienți dacă fondurile cerute nu vor veni...

Situația financiară a marilor spitale rămâne una critică, în ciuda semnalelor trase în mod repetat de conducerile unităților sanitare. Marile spitale din Timișoara se confruntă,...

Tot mai mulți medici din ambulatoriile bănățene intră în grevă japoneză. Ce îi nemulțumește?

Tot mai mulți medici din ambulatoriile din Timiș încep să facă grevă japoneză. Ei se declară nemulțumiți de banii puțini primiți din contractele cu...

Citește și :