Inedit! Cum vor fi văzute, din avion, vestigiile arheologice aflate sub pământul României!

118

Zona cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia va fi scanată din avion în vederea identificării principalelor obiective arheologice aflate sub pământ. În felul acesta, va fi elaborat un program concret de cercetare şi conservare a sitului UNESCO din Munţii Orăştiei.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Sorin Vasilescu, spune că este vorba despre o scanare specifică ce poate pătrunde sub nivelul solului ce permite observarea vestigiilor arheologice existente.

Până la jumătatea lunii iulie vor fi definitivate aspectele ce ţin de cercetarea arheologică. La sfârşitul lunii februarie 2018 instituţia va depune prima cerere de finanţare în vederea conservării şi protejării monumentului istoric.

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia este administrată de CJ Hunedoara din anul 2013, după ce a fost preluată, printr-o hotărâre de guvern, de la Ministerul Culturii.

Numărul turiştilor care au vizitat cetatea dacică Sarmizegetusa Regia în primele patru luni ale acestui an a depăşit 10.000 de persoane, ceea ce înseamnă o creştere de aproape 2,5 ori comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Autorităţile din judeţul Hunedoara estimează că în acest an fosta capitală a Daciei va fi destinaţie pentru cel puţin 100.000 de turişti.

LĂSAȚI UN MESAJ