Indicele ROBOR devine istorie! Ce se întâmplă cu dobânzile românilor care au credite în lei

178

Românii cu credite în lei au parte de modificări majore în privința dobânzilor: acestea nu vor mai varia în funcție de ROBOR, ci de un nou indicator, calculat de către Banca Națională a României (BNR) în funcție de tranzacțiile efective dintre bănci. Cel mai probabil, acest proiect va fi adoptat în următoarea ședință de Guvern.

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță care modifică celebra Ordonanță 114, care a impus la finele anului trecut celebra ”taxă pe lăcomie”.

Instituția condusă de către Eugen Teodorovici modifică însă și altceva: aceasta va schimba prevederile OUG 50/2010 privind creditele ipotecare și de consum.

Prin OUG 50/2010 Guvernul instituia obligația de calculare a dobânzilor la creditele în lei după următoarea formulă: indicele ROBOR la 3 sau 6 luni plus marja de profit a băncii.

Însă Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă, a declarat recent că în luna ianuarie băncile nu au efectuat tranzacții între ele și acuza că singurul motiv pentru care ROBOR a crescut este pentru creșterea ratelor românilor. Acesta a cerut eliminarea ROBOR sau modificarea modului său de calcul.

Acum, indicele ROBOR este scos din contractele de credit și înlocuit cu un indicator calculat de către BNR trimestrial, pe baza tranzacțiilor efective dintre bănci.

„a1)) pentru creditele acordate în monedă națională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referință pentru credite acordate în lei cu dobânda variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naționale a României și reprezintă rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacțiilor de pe piața interbancară. Indicele de referință se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor”, se arată în proiectul Finanțelor.

sursa – libertatea.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ