9.9 C
Timișoara
miercuri 28 februarie 2024

Încep controalele la ambrozie: amenzile pot ajunge până la 20.000 de lei

Arădenii au constatat că în mai multe locuri din județ există ambrozie. În urma sesizărilor, Instituția Prefectului – Județul Arad a transmis în data de 28.06.2019 atât Direcției pentru Agricultură a Județului Arad cât și tuturor primăriilor din județ notificări privind necesitatea derulării activităților de control în perioada 1-15 iulie, perioadă specificată în lege pentru respectiva activitate.

Conform acelorași norme legale, primăriile au obligația ca până la data de 20 mai a fiecărui an, prin agenții agricoli, să constate și să stabilească toate suprafețele de teren infestate cu ambrozie de pe teritoriul lor. Până în 25 mai primăriile întocmesc un centralizator al terenurilor infestate de ambrozie pe care îl trimit Direcției Județene pentru Agricultură, iar până la data de 5 iunie a fiecărui an sunt obligate să notifice în scris proprietarii cu privire la obligația ce le revine conform prevederilor art. 1, alin. 2 din Legea nr. 62/2018 și anume de a desfășura lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice în scopul distrugerii buruienii ambrozia și prevenirii răspândirii acesteia.

Prefectul Județului Arad a emis Ordinul cu nr. 415/2018 prin care s-a constituit Comisia mixtă de control pentru verificarea în teren a respectării de către proprietarii, deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și bazinelor piscicole a obligațiilor ce le revin conform actului normativ amintit. Conform acestui Ordin, Direcția pentru Agricultură a Județului Arad asigură președinția și secretariatul comisiei, ca membri figurând reprezentanți ai Comisariatului Județean Arad al Gărzii Naționale de Mediu, Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad și unităților administrativ-teritoriale.

Pentru a verifica respectarea acestor prevederi legale, Comisia constituită conform Ordinului Prefectului Județului Arad cu nr. 415/2018 va efectua un prim control în teren, în perioada 1-15 iulie. Dacă în urma controlului va fi constatată nerespectarea obligației proprietarilor de teren de a efectua lucrări pentru combaterea ambroziei, aceștia sunt pasibili conform legii de a le fi aplicată sancțiunea avertismentului. Ulterior, în perioada 16-31 iulie, Comisia va efectua un al doilea control asupra terenurilor proprietarilor sancționați cu „avertisment”. Dacă situația nu este remediată nici la data celui de-al doilea control, proprietarii pot fi sancționați cu amendă contravențională de la 750 lei până la 5.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.

Sursa: arad24.net

Alte subiecte :

Un cunoscut cântăreț de muzică populară din vestul țării, găsit mort în locuință

Cântărețul de muzică populară Mihai Leric, cunoscut ca Mile Povan a fost găsit mort în locuința sa din municipiul Arad. Primele mesaje au și...

Lucrări de mentenanță la rețelele Aquatim

Joi, 29 februarie, între orele 23-24 se va întrerupe furnizarea apei în Buziaș pentru lucrări de mentenanță la Stația de Repompare. Tot...

Citește și :