2.1 C
Timișoara
duminică 3 martie 2024

Incendiul din Colectiv | Filmări ținute secret de pompieri! Reacția lui Raed Arafat VIDEO

Libertatea face publică o înregistrare de 20 de minute şi 40 de secunde realizată în noaptea incendiul de la Colectiv, de acum 4 ani, în care a murit 64 de oameni. Imaginile au fost surprinse chiar de subofiţerul care a însoţit primul echipaj ISU Bucureşti Ilfov, ajuns la locul tragediei, şi ascunse de superiorii lui.

Înregistrarea video nu a fost făcută publică niciodată pentru că surprindeau o altă variantă decât cea comunicată publicului, anume că intervenţia de salvare s-a desfăşurat în „parametri corespunzători“.
„Am simţit că e normal ca publicul să ştie tot adevărul ca să se închidă cercul. După ce s-a realizat ce conţin, filmările colegului meu nu au fost văzute decât de către un grup mic de ofiţeri superiori, nu au fost folosite nici la analizele interne, nu au fost date Corpului de Control al Guvernului Cioloş şi nici procurorilor”, a explicat ofiţerul de pompieri, care a cerut păstrarea confidenţialităţii numelui său.

Filmul dezastrului surprinde haosul, lipsa de organizare şi de preocupare a salvatorilor pentru viaţa umană. Imaginile arătau cu totul altceva decât ISU, IGSU şi DSU au pretins oficial, a explicat ofiţerul.

Filmarea care a început în jurul orei 22:43, în momentul în care ofițerul a ajuns acolo cu primul echipaj ISU-SMURD, durează 20 de minute şi este realizată cu o singură cameră. Ea nu se încheie la ora 23:03, ci mai târziu, din cauza pauzelor de filmare. În majoritatea cazurilor, civilii sunt cei care merg la victime şi încearcă să le ajute. Tot ei sunt cei care le cară, cu mâinile goale, spre ambulanţe. Nu se vede niciun pompier care să verifice semnele vitale ale trupurilor inerte şi arse, dacă mai respiră sau nu, sau să încerce manevre de resuscitare la faţa locului. În lipsa unor tărgi, oamenii arşi sunt urcaţi pe paleţi şi duşi până la ambulanţe. Picioarele lor se bălăngăne în gol.
La minutul 7:35, colonelul Orlando Şchiopu, adjunctul inspectorului şef ISU, cedează nervos şi înjură morţii: “Lasă-i în p**a mea”!
Reacţia lui vine după ce un pompier îi spune altuia: „Te duci, luaţi pe cei morţi, fără speranţă de resuscitare şi-i aduceţi aici“.
Libertatea l-a contactat pe Raed Arafat. Secretarul de stat a negat că ar avea cunoştinţă de existenţa imaginilor: „Din verificările mele, un astfel de film nu a ajuns la DSU. Nu am văzut aşa ceva, din ce-mi amintesc“, a declarat Arafat într-un schimb de mesaje pe telefon.
Ulterior, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat pe Facebook organizarea unei conferinţe de presă, la ora 12.30.

Alte subiecte :

Citește și :