24.4 C
Timișoara
duminică 23 iunie 2024

Încă un dosar de evaziune fiscală pentru rețeaua PSD din Caraș-Severin…

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaţilor:
·        RĂDOIA TRANDAFIR sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală (224 acte materiale), complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală (49 acte materiale), spălarea banilor (două infracțiuni) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (15 acte materiale);
·         HĂNȚILĂ AUREL sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată și spălarea banilor;
·        MIHAI MIRCEA sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală (125 acte materiale), complicitate la infracțiunea de spălarea banilor (două infracțiuni) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (3 acte materiale);
·        CRISTACHE GIGEL IONUȚ sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală (28 acte materiale), complicitate la infracțiunea de spălarea banilor şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 acte materiale);
·         LINCAN PETRIŞOR sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală (13 acte materiale) și de complicitate la infracțiunea de spălarea banilor.

Inculpatul Rădoia Trandafir, în calitate de administrator al S.C. R. I. S.R.L şi S.C. R&F I. S.R.L, a înregistrat în documentele financiar contabile și în documentele justificative fiscale un număr total de 224 de facturi fiscale, reprezentând operaţiuni nereale de achiziții de bunuri și de prestări servicii, facturi emise în perioada 2007 – 2013 de societăți comerciale, unele  cu comportament de tip ”fantomă”, cu scopul diminuării bazei de calcul pentru impozitul pe profit și TVA.
În acest fel, societatea s-a  sustras de la plata obligaţiilor fiscale, prejudiciul produs bugetului de stat fiind de 3.393.386 lei.

În aceeaşi perioadă, inculpatul a dispus efectuarea de transferuri bancare din conturile celor două societăţi pe care le administra în conturile altor societăţi a sumei totale de 11.149.137 lei, reprezentând contravaloarea facturilor fiscale fictive înregistrate în evidențele contabile ale societăților al cărei administrator era, cunoscând că banii provin din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în scopul disimulării originii ilicite al acestora, încercând astfel să dea o aparență de legalitate achizițiilor efectuate și să realizeze o ,,albire” a respectivelor sume de bani, care au fost apoi ridicate în numerar.
Totodată, inculpatul a întocmit şi semnat în fals contracte care nu aveau la bază operaţiuni comerciale reale, deşi cunoştea lipsa intenţiei părţilor de a se obliga contractual, precum şi fictivitatea obiectului convenţiilor. Aceste înscrisuri au fost folosite ulterior în vederea sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat.

În esenţă, inculpatul Rădoia Trandafir, în scopul prejudicierii bugetului de stat, pe lângă taxa pe valoarea adăugată deductibilă înregistrată pe baza unor facturi care conţineau mărfuri care au fost achiziţionate în mod real de la diverşi furnizori, a înregistrat în contabilitatea celor două societăţi comerciale în mod nejustificat şi taxa pe valoarea adăugată deductibilă în baza unor facturi fiscale emise de alte societăţi  care nu conţineau operaţiuni reale, mărfurile înscrise în facturile respective sau serviciile menţionate nefiind achiziţionate sau prestate.
Practic, în cauză este vorba  de cheltuieli inexistente faptic şi juridic, dar transpuse în realitatea scriptică prin facilitarea înregistrării documentelor de evidenţă primară care nu atestă operaţiuni reale în contabilitatea celor două societăţi, operaţiune efectuată de către inculpatul Rădoia Trandafir care a procedat la punerea acestora la dispoziţia persoanelor care se ocupă strict cu ţinerea şi organizarea contabilităţii societăţilor.

Inculpatul Rădoia Trandafir a fost sprijinit în activitatea sa infracţională de ceilalţi patru inculpaţi, respectiv Hănțilă Aurel, Mihai Mircea, Cristache Gigel Ionuț şi Lincan Petrişor care erau fie administratori, fie reprezentanţi ai societăţilor cu care acesta derula operaţiuni economice fictive.

În cauză, Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 3.393.386 lei reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat.
De menţionat faptul că sumele supuse procesului de spălare a banilor și care formează obiectul infracţiunilor de spălare a banilor sunt de 8.014.916 lei în cazul S.C. R. I. S.R.L., respectiv 3.134.221 lei în cazul S.C. R&F I. S.R.L.

În vederea recuperării prejudiciului, prin ordonanţa din 13 februarie 2015 s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra a 9 bunuri imobile aparţinând inculpatului Rădoia Trandafir.
Dosarul a fost trimis, spre soluţionare, Tribunalului Caraş Severin.

###

În cursul zilei de 12 ianuarie 2016, ofiţeri ai Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române au efectuat 14 de percheziţii pe raza judeţelor Caraş-Severin, Mehedinţi, Olt, Timiş şi Teleorman, fiind vizate sediile sociale şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale din domeniul construcţiilor, precum şi domiciliile şi locuinţele unor persoane fizice.
Acţiunea a fost de fapt o continuare a descinderii de pe 14 iulie 2014, la Axente Obrejan, Ioan Bejeriță și Trandafir Rădoia, suspectați de o evaziune fiscală de 5 milioane de lei.
Axente Obrejan era abonat la contractele Consiliului Județean Caraș-Severin, fiind unul dintre asociații lui Ion Bejeriță, membru marcant al PSD Caraș-Severin, chiar finul președintelui Ion Mocioalcă.
Implicat în contractele celor doi cu statul era implicat și Rădoia Trandafir, trimis în judecată în dosarul de mai sus, care este patronul Clubului Palace din Caransebeș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Zeci de șoferi teribiliști „și-au găsit leacul” vineri noapte

Șoferii prinși băuți la volan, pe străzile din Timișoara s-au ales cu amenzi, dar și cu permisul suspendat. În urma raziilor din trafic,  30 de...

Aglomerație în vămi cu prilejul minivacanței de Rusalii. Cetățenii trebuie să se pregătească din timp

Cu ocazia mini-vacanței de Rusalii, polițiștii de frontieră se așteaptă la trafic intens în vămi. Aceștia atenționează cetățenii care vor să treacă granița să...

Citește și :