4.1 C
Timișoara
luni 9 decembrie 2024

Înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe, cercetat de DNA pentru acte de corupție

”În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menţionată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obţină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenţei pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcţionarilor cu drept de decizie în această privinţă din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discuţie ar fi participat şi celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică «înţelegerea» respectivă”, arată DNA, într-un comunicat de presă transmis marţi.

Arihiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, este urmărit penal de DNA, pentru cumpărare de influență, a anunțat marți Direcția Națională Anticorupție. Ancheta a fost deschisă în urma investigației publicate recent de Recorder, care a publicat imagini filmate cu camera ascunsă de către un preot care pretinde că este om de afaceri și care îi propune arhiepiscopul Tomisului să obțină o finanțare de 800.000 de lei pentru arhiepiscopie de la Secretariatul de Stat pentru Culte, în schimbul unui comision de 20% din sumă pentru el.

Alături de IPS Teodosie, este urmărit penal, pentru complicitate la cumpărare de influență, și un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, conform DNA.

Acuzațiile pe care DNA i le aduce lui IPS Teodosie

 

„În luna iulie a acestui an, Teodosie Petrescu ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.

La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă.

Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului”.

Reacția Patriarhiei

Patriarhia Română a reacționat prin purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu:

„Autoritățile judiciare, ca și cele bisericești, sunt firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupție reală. Sancționarea și combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală. Una a cărei împlinire onorează și a cărei neîmplinire dezonorează. Legea civilă și legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunității, inclusiv ecleziale”.

De-a lungul timpului, IPS Teodosie s-a poziționat prin mai multe declarații controversate, iar în timpul pandemiei a contestat măsurile anti-COVID impuse de autorități.

Ancheta DNA, în urma unei investigații Recorder

 

Recorder a publicat în 21 noiembrie un material filmat cu camera ascunsă de către preotul Petrică Leașcu, care pretinde că este om de afaceri. În imaginile filmate cu camera ascunsă, acesta îi propune IPS Teodosie să îi obțină pentru arhiepiscopie suma de 800.000 de lei de Secretariatul de Stat pentru Culte, în schimbul unui comision de 20% din sumă.

 

În imagini se poate vedea că IPS Teodosie acceptă propunerea, spunând: „E mană cerească pentru noi”. El îl pune în legătură pe pretinsul om de afaceri cu consilierul său, pentru a discuta inclusiv cum să îi plătească comisionul cerut, de 20%.

Arhiepiscopia Tomisului a și trimis apoi Secretariatului de Stat pentru Culte (SSC) o cerere de finanțare de circa 800.000 de lei, dar a retras-o.

Pe lângă mărturiile sale, preotul Petrică Leașcu a filmat cu camera ascunsă, iar în imagini apar lideri politici și înalți prelați ai Bisericii Ortodoxe Române, care se implică direct și își dau binecuvântarea pentru fraudarea banilor publici, a scris Recorder.

Leașcu este preot în cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului din anul 2003. În 2010, după ce i s-a deschis un dosar penal, acesta și-a depus demisia din funcția de preot paroh, rămânând preot nesalarizat sub ascultarea Înaltpreasfințitului Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Anul acesta, după ce a intrat în greva foamei în semn de protest pentru o condamnare în justiție pe care o considera nedreaptă, Petrică Leașcu a fost trimis de Înaltpreasfințitul Ioachim să slujească la o biserică de lângă Onești, dar tot fără să fie salarizat. Din această postură, preotul Leașcu s-a prezentat la superiorul său direct, protopopul Ioan Bârgăoanu, solicitându-i un post salarizat.

Inițial, protopopul i-a spus că nu există locuri libere și că oricum preferă să promoveze preoții tineri. Însă totul s-a schimbat după pronunțarea unor cuvinte magice, care l-au purtat pe preotul Leașcu pe întreg circuitul șpăgii, ajungând până în biroul Înaltpreasfințitului Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului. IPS Ioachim este și membru al Sfântului Sinod, cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Române.

Sursa: https://www.hotnews.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :