21.2 C
Timișoara
luni 15 aprilie 2024

În doi ani am putea circula de la Timișoara la Oradea în regim de autostradă! Grindeanu dă asigurări că urmează curând licitația pentru stabilirea constructorului

Un nou drum expres se construieşte în România. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat lansarea în licitație a Drumului Expres Arad–Oradea.

Un nou drum expres. Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că vineri va fi demarată licitația pentru Drumul Expres Arad – Oradea. El a detaliat că acest drum va avea o lungime de 120 de kilometri și va fi împărțit în trei loturi. Costurile se ridică la aproximativ 8,5 miliarde lei plus TVA, iar lucrările ar putea fi gata în doi ani.

 

România va avea un nou drum expres

„Lansăm în licitaţie Arad – Oradea. Este drumul expres Arad – Oradea, 120 de kilometri, trei loturi. Mulţumesc colegilor din CNAIR fiindcă au reuşit să termine toată documentaţia şi nu a fost simplu, pentru că a fost preluată de la Consiliul Judeţean. Este direct execuţie. Suntem cu trei loturi, pe 120 de kilometri”, a declarat Sorin Grindeanu, vineri, într-o conferinţă de presă.

Noul drum expres. Sunt așteptați constructorii

Sorin Grindeanu a mai anunțat că își dorește ca axa Nord – Sud de la Gdansk la Salonic să nu ocolească România.

 

„Ţin foarte mult ca această axă Nord – Sud, care pleacă de la Gdansk la Marea Baltică şi se termină la Salonic să nu ocolească România. Iar cel mai drept drum şi cel mai scurt este Gdansk – Varşovia – Cracovia – Kosice, în Slovacia – Debrecen – Oradea – Arad – Timişoara – Moraviţa – Pancevo – Belgrad – Salonic. E foarte important şi suntem contracronometru din acest punct de vedere, astăzi facem un pas important şi sper ca în această primăvară, undeva în mai, iunie, când se termină şi acei paşi obligatorii cu autorizaţia de mediu, să lansăm şi Timişoara – Oraviţa şi atunci am închis tot ceea ţine de partea română. E un pas important, mă aştept să vină constructori importanţi, care să termine şi acest drum expres într-un timp rezonabil”, a mai afirmat Sorin Grindeanu.

Ministerul Transporturilor a mai semnat un contract

Pe lângă anunțul legat de noul drum expres, tot astăzi, la sediul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, a fost încheiat contractul pentru proiectarea și construcția secțiunii de autostradă Târgu Mureș-Miercurea Nirajului, care face parte din A8 (Autostrada Unirii).

Compania turcă Nurol Insaat Ve Ticaret AS, câștigătoarea licitației pentru proiectarea și construcția lotului Târgu Mureș-Miercurea Nirajului, primul tronson al Autostrăzii Unirii A8, va fi responsabilă de acest segment și dispune de un buget de 2,46 miliarde de lei (fără TVA). Constructorul are la dispoziție 30 de luni pentru finalizarea lucrărilor, din care șase luni sunt alocate proiectării și 24 de luni pentru execuție.

Pe parcursul acestei porțiuni de 24,4 km, este planificată construcția a 36 de poduri, pasaje și viaducte.

„E important de precizat că acest contract, aşa, la nivel simbolic dacă vreţi să acceptaţi această formulare, este ultimul contract finanţat prin PNRR al CNAIR. Deci, cu această ocazie, noi am închis toate contractele şi le avem semnate. Suntem în faza de execuţie la toate contractele finanţate prin PNRR, Ministerul Transporturilor având cea mai mare alocare bugetară din PNRR.

Avem 18 contracte pe rutier prin PNRR. Valoarea adunată a celor 18 contracte este de 27,7 miliarde de lei, fără TVA, şi totalul de kilometri undeva la 410-412 km de autostradă. Am făcut aceste precizări, fiindcă marcăm acest final de etapă, dar partea importantă de acum încolo vine”, a declarat Sorin Grindeanu.

Tronsonul Târgu Mureș – Miercurea Nirajului, cu o lungime de 24,4 km, este una dintre cele trei secțiuni ale autostrăzii Târgu Mureș-Târgu Neamț (211,1 km), împreună cu porțiunea Miercurea Nirajului-Leghin (156,8 km) și secțiunea Leghin-Târgu Neamț (29,9 km). Toate aceste trei segmente sunt parte din Autostrada Moldovei – A8.

Sursa: https://evz.ro/

Alte subiecte :

Spălări și lucrări la rețelele Aquatim

Marți, 16 aprilie, între orele 8-19 se va executa o conectare de conducte la intersecția străzilor Gavril Musicescu și Cercului. Lucrările fac parte din...

Colterm reia încălzirea

Având în vedere temperaturile exterioare scăzute, diurne și nocturne, prognozate pentru zilele următoare, începând de miercuri dimineața, 17 aprilie 2024, Colterm Timișoara va relua...

Citește și :