UPDATE. În centrul Timișoarei au apărut… dinozauri. Reacția Direcției Județene pentru Cultură

275

Apariție controversată în cnetrul vechi al Timișoarei! Pe una dintre străzile pietonale a apărut un dinozaur din metal. Autoritățile nu au anunțat amplasarea ”operei de artă”, așa că pe Facebook, internauții se întreabă care este rolul acestor sculpturi. Am reușit să aflăm că sculptura a fost realizată de un grup de artiști care încearcă să șocheze prin arta lor.

Ar fi avut aviz pentru amplasarea dinozaurului preț de doup ore chiar în fața Direcției Județene pentru Cultură Timiș. Apoi au mutat sculptura în fața Muzeului de Artă, în Piața Unirii. Artiștii nu au aviz de la Direția pentru Cultură, care face demersuri acum pentru a îndepărta ”opera de artă”.

Consilierul local Ardian Orza a făcut o legătură între dinozauri și „progresismul de tip neomarxist”: ”Acum un secol, un tip a realizat un pisoar pe care l-a intitulat „Fântâna” şi l-a prezentat ca operă de artă. Unul din efectele imediate ale glumei lui a fost iniţierea unui intreg demers public de aflare a răspunsului la întrebarea „Ce este arta?”. Analiza acestui demers este la fel de goală de conţinut ca si gestul respectiv. Cu toate acestea, ea a lăsat o umbra de scepticism. Dacă orice poate fi considerat artă, atunci arta încetează să mai aibă sens. Tot ceea ce rămâne este faptul lipsit de temei, că unor oameni le place să priveasca nişte lucruri, iar altora altele. Cât despre cautarea de dovezi perene ale spiritului uman, in astfel de creatii, nu ramene decat o concepţie despre artă care a fost dusă pe apa sâmbetei de „fântâna” lui Duchamp.

Dinozaurul din poza are pe cap, simbolul Crucii, pus ” la misto”. In lume, Crucile bisericilor, fie ard subit fie sunt daramate, fie scoase pur si simplu din grafica diferitelor fotografii. A intrat si orasul nostru in ciudatul circuit al globalizarii legat de daramarea valorilor stravechi ale crestinatatii? (in zona e Domul Catolic si vis a vis Biserica Ortodoxa Sarba). Se pregateste cumva In Timisoara terenul pt progresismul de tip neomarxist?”, a scris pe Facebok Adrian Orza, consilier local în Timișoara.

Dinozaurii au fost amplasați pe domeniul public, așadar, Pimăria Timișoara a trebuit să emită avizele necesare, dar nu a comunicat nimic public în acest sens.

Update: Reacția Direcției Județene pentru Cultură Timiș

Conducerea Direcției Județene pentru Cultură Timiș a reacționat în cazul amplasării dinozaurului de metal din centrul vechi și transmite că este ilegală.
”Această lucrare expusă în spațiul public (zona protejată de monumente istorice) nu are avizul Direcției Județene pentru Cultură Timiș. Mă îndoiesc că ar fi cerut aprobarea Muzeului de Artă ce îi constituie fundal. Are, în schimb, aprobarea Primăriei Timișoara”, a transmis Sorin Predescu, directorul DJCT.

1 COMENTARIU

  1. Aceasta polemica ridicola este instrumentalizata in lupta politica pentru scaunul de primar. Trist ca in loc de a vorbi despre programe politice pline de idei si viziuni pentru a ridica nivelul social cultural al orasului, niste oameni lipsiti de viziuni si idei folosesc orice pentru a iesi in public, nici macar vazand ca lumea normala se bucura de aceasta opera, facandu-si poze impreuna cu copii.

LĂSAȚI UN MESAJ