În anul promisiunilor (electorale?), Gara de Nord din Timişoara va primi 16 milioane de euro pentru reabilitare. Finanţarea există însă doar în teorie

230

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a declarat că reabilitarea Gării de Nord din Timişoara este o prioritate şi a venit şi cu sumele necesare. Astfel, modernizarea staţiei CF ar costa 16 milioane de euro. Din păcate banii există numai în teorie, pentru că Ministerul Transporturilor, prin CFR, are de gând să ceară finanţare europeană pentru realizarea investiţiei.

Despre reabilitarea Gării de Nord din Timişoara se vorbeşte de mai bine de 10 ani. Încă din 2003 staţia ar fi trebuit modernizată. Atunci CFR SA a contractat un credit de 24 de milioane de euro de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru modernizarea a cinci gări: Constanţa, Iaşi, Cluj, Timişoara şi Craiova.

Dacă în 4 cazuri lucrările au fost realizate, la Timişoara proiectul s-a blocat. Beneficiarul, Căile Ferate Române, nu s-au înţeles cu firma de construcţii, iar conflictul a ajuns în instanţă. Până la soluţionare banii s-au pierdut, iar acum este nevoie de o nouă finanţare.

„Valoarea estimativă a obiectivului de investiţii este de 40 de milioane de euro, iar pentru modernizarea staţiei de cale ferată Timişoara Nord valoarea estimativă este de 16 milioane de euro. Promovarea proiectului reprezintă obiectiv prioritar pentru CFR şi după obţinerea finanţării din Programul Operaţional Infrastructură Mare vor demara procedurile de achiziţie publică”, a declarat ministrul Transporturilor, Dan Marian Costescu.

Modernizarea Gării de Nord din Timişoara constă în refacerea faţadei, reabilitarea spaţiilor publice (sală de aşteptare, zona caselor de bilete, grupuri sanitare, intră/ieşiri), instalarea unui lift, precum şi amplasarea unor spaţii comerciale.

Singurele lucrări de reparaţii efectuate la Gara de Nord au avut loc anul trecut. Cu aproximativ 200.00 de lei, fondurile proprii ale Regionalei CFR Timişoara, s-a zugrăvit faţada care dă în stradă şi s-au montat bănci noi pe peroane.

Citeşte şi Arădenii au gară, timişorenii – gargară

gara-de-nord-timisoara-1

LĂSAȚI UN MESAJ