8.1 C
Timișoara
sâmbătă 13 aprilie 2024

Impozitul pe locuințe ,,va exploda” anul viitor! Acesta se va tripla în marile orașe

Cei mai afectați români de majorarea impozitelor sunt cei care au proprietăți în marile orașe din țară, spun analiștii economici. Legea se va aplica începând cu anul 2025.

Impozitul pe proprietate se va majora considerabil începând cu anul 2025. Astfel, românii care dețin pe numele lor locuințe vor plăti chiar și de trei ori mai mult față de cât achită în prezent. Astfel, impozitul se calculează în funcție de suprafața locuinței și va fi de minimum 0, 1% din valoarea clădirii rezidențiale.

Impozitul pe proprietate se triplează. Câți bani vor scoate românii din buzunare

Pentru ca statul să calculeze în mod corect noile impozite aferente proprietăților, Ministerul Finanțelor va implementa un soft cu fonduri europene, transmite observatornews.ro.

Conform normelor care se vor aplica în anul 2025, vor crește taxele și taxele pentru clădirile rezidențiale, terenuri și mașini sub 12 tone, spune coomiștii citați de sursa precizată. Ei au făcut și un calcul estimativ, pentru ca românii să aibă o imagine mai clară cu privire la banii pe care îi vor plăti pentru imobilele pe care le dețin

Spre exemplu, un apartament din centrul Bucureștiului de 3 camere va avea un impozit care trece de 330 de lei. În 2023, impozitul pentru același apartament era de 292 de lei.

Majorarea impozitelor pe proprietate este considerată o metodă de a crește veniturile la bugetul de stat, spun unii analiști financiari, deși în plan politic pot fi pierderi în ceea ce privește electoratul.

Majorarea impozitelor, „salvarea” bugetelor locale

„Într-un an electoral nu se doreste cresterea acestor impozite pe proprietate. Sunt cele mai detestate de catre contribuabili la nivel european, s-a exprimat Dan Schwartz, expert fiscal, pentru sursa citată.

Măsura va aduce mai mulţi bani la bugetele locale. Anul trecut, administraţiile locale au avut venituri de 130 de miliarde de lei, din care doar 8 miliarde din impozitele pe proprietăti.

„Primăriile au nevoie de bani care de aer, în condițiile în care peste 80% dintre ele au bugete de salarii mai mari decât încasările din taxe si impozite.

Creșterea taxelor cu rata inflației, 13,8%, vine ca o mană cerească în condițiile în care primarii se vor angrena anul viitor și într-o serie de proiecte electorale”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic, conform sursei amintite.

Sursa: https://evz.ro/

Alte subiecte :

Când vom putea circula de la Timișoara la Arad cu peste 120 de kilometri la oră

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunță că a fost emisă autorizația de construire pentru lucrările pe cei 48,08 kilometri, între Ronaţ Triaj şi Arad, dar...

Se reia circulația tramvaiului 6

Din 22 aprilie timișorenii vor avea la dispoziție două noi opțiuni de călătorie: o nouă linie de autobuz care va lega...

Citește și :