17.9 C
Timișoara
vineri 4 octombrie 2024

Ian McEwan, unul dintre marii scriitori ai lumii, laureat al Premiului Booker, se revoltă împotriva rescrierii cărților. ,,Ideea curățării cărților de un potențial conținut ofensator reprezintă isterie în masă!”

Scriitorul britanic Ian McEwan crede că verificarea cărților pentru a elimina “posibile jigniri” aduse cititorilor este isterie în masă, scrie The Guardian. El și-a exprimat dezacordul față de cititorii sensibili, angajați de anumite edituri pentru a identifica posibilul conținut ofensator, și i-a acuzat pe tineri că vor „să se lege singuri de mâini și de picioare în moduri care sunt efectiv vulgare”.

Aceste isterii sunt recurente, spune McEwan

Romancierul laureat al premiului Booker este nemulțumit de practica editurilor de a angaja pe cineva care să citească manuscrisele înainte de publicare și să semnaleze lucrurile care ar putea ofensa anumite categorii de cititori.

„Aceste isterii în masă, aceste panici morale traversează populațiile din când în când. Cred că asta este una dintre ele”, spune el.

Autorul, care și-a dobândit celebritatea cu romanul Ispășire, ecranizat cu Keira Knightley și James McAvoy în rolurile principale și distins cu premiul BAFTA, crede că sprijinul pentru cititorii sensibili vine de la oameni foarte tineri care trăiesc în societăți relativ libere. El a descris practica drept o ciudățenie care se întâmplă în unele universități, preluată din Statele Unite.

După ce ar fi auzit un tânăr scriitor vorbind despre teama de a scrie despre dorința sexuală masculină, el s-a gândit: „Săracul de tine!”, tocmai ai pierdut dorința a jumătate de planetă.”

Scriitorul crede că tinerii care se simt speriați să scrie lucruri care ar putea fi ofensatoare ar trebuie să „fie curajoși” și „să le-o tragă la toți”.

„Trebuie să scrii ceea ce simți. Trebuie să spui adevărul”.

Modificările postume aduse operelor lui Roald Dahl și Ian Fleming la începutul acestui an au stârnit dezbateri despre actele de cenzură care au devenit din ce în ce mai evidente. Mai mulți autori și-au făcut publică poziția referitor la aceste practici care contravin principiilor democratice și libertății de expresie.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :