38 C
Timișoara
vineri 12 iulie 2024

Ia din Banat, celebrată la Muzeul din Caransebeș

Cu ocazia zilei internaționale a Iei, Muzeul din Caransebeș găzduiește o expoziție dedicată acestui veșmânt din portul popular. Expoziția se desfășoară o zi mai târziu, marți, 25 iunie.

Ziua Iei este sărbătorită în fiecare an, în data 24 iunie. S-a sărbătorit pentru prima dată în 2013 de asociația „La Blouse Roumaine”.

Ia ocupă un loc special în cultura românească. Aceasta simbolizează atât tradițiile strămoșești, cât și identitatea națională.

Anul acesta, ziua Iei coincide cu cea de-a doua zi de Sânziene, o sărbătoare încărcată de magie și folclor.

Cămășile ciupage sunt mai mult decât simple articole de îmbrăcăminte. Adevărate opere de artă, iile reprezintă o moștenire culturală, fiind purtate cu mândrie de comunitățile de țărani din Banat.

Așadar, marți, 25 iunie, Muzeul din Caransebeș organizează o expoziție dedicată Iei, în cadrul căruia cei curioși pot să vadă o expoziție de cămăși populare (ciupage). De asemenea, aceștia pot să participe la ateliere de creație, susținute de Daliana Crișan și Rodica Perețeanu, de la Asociația Culturale Reșița Română.

„Ziua Iei este o sărbătoare esențială în cultura românească, ce promovează și conservă tradițiile strămoșești. Este o zi în care românii își reafirmă mândria pentru moștenirea lor culturală, purtând cu respect și dragoste frumoasele ii tradiționale”, trasnmit reprezentanții Muzeului din Caransebeș.

Ciupagul este un tip de cămașă tradițională specifică portului popular din Banat, care se evidențiază datorită încrețiturilor de pe piept bogat ornamentate geometric.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Timișorenii ajung în valuri la Urgențe din cauza caniculei

Canicula a dus la creșterea numărului de persoane care au avut nevoie de îngrijiri medicale de urgență. Cei mai mulți dintre pacienții care au avut...

Aquatim a semnat două contracte de finanțare prin PNRR

Aquatim a semnat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, două Contracte de Finanțare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în vederea implementării a...

Citește și :