Hipoacuzia la copii, o problemă ce trebuie depistată și tratată cât mai devreme-VIDEO

573

Astăzi medicii ORL-işti din mai multe judeţe ale ţării, cum ar fi Arad, Caraş Severin, Hunedoara, Mehedinţi, Gorj şi Timiş s-au întâlnit la Timişoara în cadrul Simpozionului „Hipoacuzia la copii”, cu participare internaţională, sub directa coordonare a prof. univ. dr. Marioara Poenaru.

Ce este de fapt Hipoacuzia? Hipoacuzia este denumită popular şi „auz slab”. Deşi urechile copilului hipoacuzic sunt pe deplin formate la naştere, nervii care fac legătura între urechi şi creier sunt încă incomplet dezvoltaţi. Ei se vor maturiza prin stimulare odată cu procesarea vorbirii şi cu dezvoltarea limbajului. Un copil diagnosticat cu hipocuzie nu va auzi decât sunete foarte slab din mediul său sau nu va auzi deloc. Hipoacuzia poate fi congenitală, atunci când copilul se naşte cu această problemă, dar se poate dobândi şi după naştere din varii motive: hipoxie, infecţii bacteriene şi virale, în special infecţia cu citomegalovirus, icter prelungit cu valori mari ale bilirubinei (mai mare de 1,5 g la mie), scor APGAR mic, tratamente ototoxice, traumatisme. Cea mai frecventă cauză de hipocuzie este otita medie supurată .

“Discutăm astăzi o problemă foarte importantă atât pentru medici cât şi pentru copii. Hipoacuzia este o problemă care trebuie dignosticată corect, pentru a fi tratată corect. Sunt mai multe tipuri de hipoacuzii şi au mai multe cauze, de aceea am invitat neonatologi, pediatri şi ORL-işti, fiindcă doar munca în echipă poate să ne ajute la un diagnostic cât mai precoce şi la rezolvarea acestei probleme de sănătate la copil cu cât este mai mic, fiindcă atunci el trebuie reintegrat, să meargă la grădiniţă, să meargă la şcoală, să aibă un limbaj care să îi permită o comunicare la nivelul vârstei pe care o are”, a spus dr. Marioara Poenaru.

În clinica timişoreană se desfăşoară Programul de Implant Cohlear. Probabil că părinţii nu îşi dau seama sau nu realizează problemele ce le are copilul, și nu îi integrează în program de la o vârstă mai mică a copilului; clinica timişoreană poate interveni asupra copilului încă de la vârsta de un an a acestuia.

„La maternităţile din Timişoara, copiii sunt supuşi unui screening, iar când ies cu copiii din maternitate se ştie dacă ei aud sau nu; dacă nu aud sunt nişte probe care se pot face fie în neonatologie, fie la noi în clinică, până la vârsta de şase luni. Dacă până la vârsta de şase luni dacă copilul nu aude, se poate adresa clinicii noastre ORL, unde există toată aparatura necesară pentru a putea stabili foarte clar tipul de hipoacuzie, care poate fi uşoară, medie sau acută, şi ştim dacă aceştia trebuie trecuţi pe lista de implant. Implantul cohlear este acordat gratuit de către Ministerul Sănătăţii, iar dacă sunt mai multe cazuri, copilul este trecut pe o listă de aşteptare, în funcţie de cazurile ce le avem, şi toate implanturile ce le facem sunt gratuite”, a mai spus dr. Marioara Poenaru.

Clinica timişoreană este dotată cu aparatură modernă, iar echipa de medici poate face orice intervenţie chirurgicală, în clinică putându-se rezolva orice problemă auditivă, dar nici părinţii nu trebuie să aștepte până în ultima clipă cu copilul şi să nu îl ducă la medic.

„În cadrul compartimentului de fonoaudiologie al Clinicii ORL, ne ocupăm în principal de evaluarea, diagnosticarea, iniţierea terapiei, intervenţiile chirurgicale necesare şi recuperarea, reabilitarea pacienţilor cu hipoacuzie, în mod deosebit a copiilor cu hipoacuzie senzorială profundă bilaterală, adică a copiilor cu surditate. După screeningul din maternitate, copiii sunt îndrumaţi către centrele de diagnostic, cei care nu trec testele de screening. La o lună repetă testele şi dacă nici atunci nu trec evaluările se trece la etapa de diagnostic”, a spus dr. Delia Traleş.

În clinică există aparatura necesară diagnosticării şi efectuarea testelor de specialitate, acestea fiind gratuite până la vârsta de un an. Intervenţiile trebuie să se facă de la o vârstă cât mai precoce pentru ca recuperarea lor să se facă cât mai repede astfel încât să aibe o dezvoltare socială și profesională normală.

„Hipoacuzia şi tot ce înseamnă problemele legate de auz sunt probleme naţionale de sănătate şi ca atare trebuie luate şi interpretate într-un mod foarte serios. De aceea ele sunt componente ale unui program național, dar pentru asta trebuie să se facă testare obligatorie la toate categoriile de nou născuţi”, a spus dr. Gabriela Olariu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.