”Hidroterapia luminează vieți” pentru 100 de copii cu dizabilități din județul Timiș

472

100 de copii cu dizabilități din județul Timiș au participat gratuit la ședințe de terapie în apă, săptămânal, prin programul „Hidroterapia luminează vieți”, derulat de Asociația Școala mamei Junior.

Proiectul ”Hidroterapia luminează vieți” a fost început în acest an și se adresează celor peste 2.000 de copii cu dizabilități din județul Timiș, copii nevăzători, cu sindrom Down, autism, tetrapareză, parapareză etc. Misiunea proiectului este de a facilita accesul gratuit al acestora la terapia în apă, una dintre cele mai consacrate şi eficiente terapii în tratarea bolilor ce ţin de întârzierile de dezvoltare.

Asociația Școala mamei Junior a început să ofere gratuit ședințe de hidroterapie copiilor cu dizabilități din județul Timiș în 2006. Numărul beneficiarilor de terapie în apă prin intermediul Asociației Școala mamei Junior a ajuns în prezent la aproximativ 400 de participanti cu vârstele cuprinse între 6 săptămâni și 18 ani, dintre care 250 sunt prezenți în mod frecvent. Ședințele au loc în două locații cu piscină, sub îndrumarea unui echipe formate din: un medic, trei fiziokinetoterapeuți, un instructor, un asistent social psiholog și cu ajutorul a peste 15 voluntari care participă în proiect în mod constant.

Valoarea totală a proiectului „Hidroterapia luminează vieți” este de 124.250 lei. Din fondurile alocate au fost acoperite chiria uneia dintre locațiile în care se desfășoară orele de hidroterapie, costul combustibilului pentru asigurarea transferului copiilor din jurul Timișoarei la orele de hidroterapie, precum și organizarea concursului de înot (premii, diplome, cupe și tricouri). În cadrul proiectului au fost selectați 100 de beneficiari, care au beneficiat de terapie prin apă timp de 6 luni. Au fost formate 10 grupe a câte 10 beneficiari fiecare.

”Numărul copiilor care au nevoie de ședințe de hidroterapie și care ne-au solicitat ajutorul a fost și este în creștere de la an la an. Dincolo de satisfacția profesională că terapia în apă dă rezultate, cererea tot mai mare de a primi copii noi la hidroterapie ne pune în situația de a găsi mereu tot mai mulți sponsori sau oameni care să înțeleagă nevoia acestor copii și să le susțină aceste terapii. Titlu sugestiv – Hidroterapia luminează vieți și, într-adevăr, multe vieți au primit lumină în cadrul acestui proiect. Noi dorim să continuăm acest proiect și pe parcursul anului 2018 și sperăm să primim în continuare susținerea comunității pentru a face bine împreună”, a declarat Ioana Vârtosu, președinte fondator al Asociației Școala mamei Junior.

Rezultatele terapiei sunt încurajatoare: 17 dintre cei 63 de copii cu vârste între 0-7 ani cu dizabilități locomotorii care participă la ședințele de terapie, au deprins mersul independent. În luna iunie, a fost organizat un concursde înot în care 78% dintre participanți au reușit să înoate independent. Principalul scop al concursului este să îi ajute pe copiii participanți să își crească încrederea în sine, să le dea posibilitatea să își demonstreze, atât lor înșiși cât și părinților lor, progresele obținute cu ajutorul ședințelor de hidroterapie. Totodată s-a urmărit creșterea gradulului de conștientizare și acceptanță în rândul membrilor comunității, încurajând nediscriminarea copiilor cu dizabilități.

La concursul de înot au fost prezenți 80 de copii cu vârste între 6 și 18 ani care s-au întrecut în probele de 25 și 50 m – înot liber, aproape fiecare reușind să scoată timpi mult mai buni decât în antrenamente. Patru dintre ei au reușit performanța unui timp între 40 și 50 de secunde la proba de 50 m. Pentru unii dintre ei a fost prima experiență de concurs, chiar și prima cupă câștigată.

”Este prima mea cupă și o iubesc maxim și vreau să fac o colecție cu toate medaliile și cupele pe care le voi primi în viitor”, ne-a spus plin de entuziasm Luca, unul dintre concurenți, în vârstă de 9 ani.

În cadrul proiectului au fost încheiate parteneriate cu Universitatea de Vest, secția de kinetoterapie și cu Fundația Henri Coada, secția asistent balneofizioterapie, care au oferit voluntarii atât de necesari desfășurării proiectului. De asemenea, parteneriatele cu școlile pentru copiii cu nevoii speciale din Timișoara (Liceul Teoretic special Iris, CSEI ”Constantin Pufan”, CSEI Paul Popescu Neveanu, DJASPC Timiș) au asigurat accesul la hidroterapie unor copii care au mare nevoie de aceste terapii și care în alte condiții nu ar fi putut să beneficieze de ele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.