Guvernul interzice cumulul pensiei cu salariul. Legea va intra în vigoare imediat

33
Actul normativ care interzice angajaților din sistemul bugetar să cumuleze pensia cu salariul, dacă vor să rămână în activitate după îndeplinirea condițiilor de pensionare, va fi adoptată de Guvern.

În ședința de miercuri, 9 iunie, Guvernul condus de Florin Cîțu urmează să aprobe proiectul de act normativ privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare în sistemul public de pensii.

Actul normativ propune acordarea posibilității reîncadrării pensionarilor, până la vârsta de 70 de ani, în instituţii publice, dar cu condiţia suspendării plăţii pensiei pe această perioadă. Aceștia vor beneficia doar de salariul pe care îl primesc pentru activitatea desfășurată. Practic nu va mai exista posibilitatea de cumul a pensiei cu salariul.

„Prin prezentul proiect de act normativ se propune ca persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, beneficiari ai pensiilor de serviciu sau beneficiari ai sistemului pensiilor militare de stat să poată exercita opţiunea pentru reîncadrarea în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, cu condiţia suspendării plăţii pensiei”, se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul de act normativ.

Conform documentului, reîncadrarea în activitate se va face până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Cei care optează să lucreze și după pensionare în sistemul public vor trebui să opteze între pensie și salariu. Ei nu vor mai putea cumula cele două tipuri de venituri după intrarea în vigoare a noului act normativ.

sursa – evz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ