Grupul Ecologic de Colaborare Nera – atac vituperant la adresa Romsilva: se taie păduri seculare!

336

Cunoscutul ONG cărășean de protecție a mediului a reacționat aproape violent la ceea ce se pretinde că sunt tăieri masive din parcurile naționale ale Banatului Montan. De mai multă vreme, GEC Nera acționează pe pârghiile pe care le are la dispoziție împotriva atitudinii Romsilva vizavi de aceste arii protejate.  Romsilva, condusă de “specialiști în silvicultură”, susțin de la GEC Nera, atentează în mod planificat la siguranța națională prin legalizarea degradării și distrugerii resurselor naturale din parcurile naţionale Domogled – Valea Cernei şi Cheile Nerei – Beuşniţa.

”În Parcul Național Domogled – Valea Cernei care,  conform legii, are scopul protecției și conservării ecosistemelor, RNP Romsilva și-a propus în anul 2017 să taie peste 11.900 metri cubi de arbori cu vârsta de 130 – 170 ani preponderent fag din văile Vlăsia Mare, Vlăsia Mica și culmea Radocheasa, susține Doina Mărgineanu, consilier comunicare din cadrul GEC Nera. Aceste păduri de valoare deosebită sunt situate în zonele sălbatice ale parcului național, fiind foarte posibil păduri virgine, cvasivirgine și seculare. Pentru silvicultori însă, aceste păduri nu înseamnă altceva decât tăieri progresive și bani, foarte mulți bani… În afară de aceste văi se exploatează pe absolut toate văile afluenţilor Cernei din parcul naţional, inclusiv lângă rezervaţia UNESCO Iauna-Craiovei.”

Administrația Parcul Național Domogled – Valea Cernei din cadrul Romsilva, condusă de mult prea mulți ani de către silvicultorul Ioan Gașpar, a realizat un plan de management al parcului național care permite și favorizează exploatarea forestieră a celor mai bătrâne păduri din cele mai sălbatice locuri, susțin cei de la GEC Nera.

”Pentru a avea o zonă de protecție strictă și integrală cât mai mare a inclus majoritatea stâncăriilor, versanți abrupți și pajiști unde oricum nu se efectuau exploatări forestiere, manipulând astfel opinia publică în cel mai josnic mod cu putință, susține Doina Mărgineanu. Planul de management a fost realizat de firma SC EPMC Consulting SRL prin Silviu Megan silvicultor, fost director al Parcul Național Domogled – Valea Cernei și a fost aprobat de Ministerul Mediului unde ministru era d-na Cristina Paşca Palmer iar secretar de stat pentru păduri şi responsabil direct pentru planurile de management era silvicultorul Erika Stanciu. Exploatarea pădurii este scoasă la licitație de Direcția Silvică Mehedinți din subordinea Romsilva iar exploatarea va fi realizată probabil de o firmă de succes din zonă. Cei implicați știu de ce! Controlul este realizat de Garda Forestieră, adică de silvicultorii proveniți din Ocoalele Silvice, care nu întotdeauna au avut punctul forte moralitatea. În cazul Parcului Naţional Cheile – Nerei Beuşniţa situaţia este aproape trasă la indigo. Doamna Cristina Paşca Palmer şi doamna  Erika Stanciu, la cererea RNP Romsilva au refuzat în 2016 o variantă de plan de cu o puternică argumentare ştiinţifică făcută de Universitatea de de Ştiinţe Agricole Timişoara şi prin intermediul așa-zișilor specialiști din minister şi RNP Romsilva au modificat această variantă, astfel că în varianta aprobată de plan de management apare o zonă de protecție strictă și integrală foarte mare, cu aceleaşi  stâncării şi versanți abrupți.”

Parcurile naționale ocupă o suprafață de 1,3% din România iar silvicultorii și grupurile de interese din domeniul exploatării forestiere recurg la toate mijloacele posibile pentru ca zi de zi să exploateze și aceste păduri de interes național ale românilor. Ministerul Mediului nu ia măsuri concrete pentru protejarea reală a parcurilor național și nu acționează pentru administrarea efectivă de către stat a ariilor naturale protejate de interes național, susțin activiștii GEC Nera.

LĂSAȚI UN MESAJ