Grafică şi sculptură la Galeria Pygmalion, într-un singur “ELEMENT”

386

Doi sculptori şi o graficiană s-au întâlnit şi şi-au dat mâna la Galeria Pygmalion într-un singur “Element”.

Expoziţia “Element” este realizată de trei artişti timişoreni: Farkaș Endre, Remus Irimescu şi graficiana Cristina Găurean. Primii doi expun scultură în lemn şi metal, iar pe simezele galeriei se poate vedea grafica Cristinei Găurean. Poartă titlul de “Element” deoarece artişii, consideră că fiecare lucrare în felul ei are ceva comun, elemental, care face parte din natură, din om sau din lucrările expuse care reprezintă figuri geometrice.

“În toate cele trei tipuri de lucrări predomină cercul, pătratul şi triunghiul. Expoziţia e numită Element, deoarece acest element expoziţional de tip geometric ne-a inspirat pe fiecare în parte şi am considerat că, având legătură unul cu celălalt, avem şi un punct comun. Pe sculpturile din lemn au fost aplicate intarsia de metal în figuri geometrice, ceea ce reprezintă riturile de trecere, paşii prin care trecem noi în viaţă, naşterea, căsătoria şi moartea. Prin lucrările mele eu am vrut să exprim partea pământească şi partea cerească, prin pătrat am reprezentat pământul, iar prin sferă, partea cerească”, a spus Remus Irimuş.

Endre Farkas a vrut să arate că există o libertate a exprimării artistice pentru o expoziţie unitară.

Grafica Cristinei Găurean are multe elemente simbolice, care dau unitate. Pentru ca o astfel de expoziţie să fie înţeleasă pe deplin de către public, e nevoie de timp și de cunoștințe de hermeneutică.

LĂSAȚI UN MESAJ