Gorjenii au și binecuvântarea Mitropolitului Banatului! Numai să vină să muncească la Timișoara… VIDEO

529

Centrul Regional de Afaceri al CCIAT a fost astăzi gazdă a două evenimente importante. Primul, o întâlnire cu Doru Vişan, Secretar de stat în Ministerul Energiei, iar al doilea eveniment a fost Congresul de Medicină Dentară.

Sala Dunărea a găzduit o întâlnire cu presa, la care a participat Doru Vişan, alături de invitaţii acestuia din judeţul Timiş şi Gorj, despre: „Soluţii concrete pentru criza forţei de muncă calificată din judeţul Timiş”.

CCIAT--MINISTERUL MUNCII.Still036

Discuţiile s-au axat pe „Programul de restructurare, reorganizare şi eficientizare a Societăţii Complexul Oltenia S.A. şi Societăţii Complexului Energetic Hunedoara S.A.”, prin prezenţa prefectului de Gorj, Ciprian Florescu, preşedintele CJ Gorj, Cosmin Mihai Popescu, preşedintele CE Oltenia, Sorin Gheorghe Borza , preşedintele CCI Gorj, Viorel David şi directorul general adjunct CE Hunedoara, Petre Nica.

CCIAT--MINISTERUL MUNCII.Still027

Ideea de a se face o astfel de întâlnire a aparţinut Mitropolitului Banatului, IPS Ioan Selejan: „Oarecum sunt iniţiatorul acestei întâlniri, eu am trăit mai bine de zece ani în Gorj, şi cunosc situaţia de acolo relativ bine. Am auzit că sunt posibilităţi de disponibilizare a unui număr important de muncitori din acea zonă. Văzând că pe aici, la marginea de vest a României, se tot pleacă din ţară, am preluat şi eu deviza „Ostaşului român” de la Oituz şi de la Mărăşeşti, care a spus: „Pe aici nu se trece”. Aş vrea să fim un punct de oprire a forţei de muncă româneşti care pleacă la lucru în străinătate, fiindcă este de lucru şi la noi în ţară.”

A fost prezentată forţa de muncă disponibilă în judeţul Gorj, printre aceştia aflându-se calificaţi precum ingineri, electricieni, lăcătuşi, care ar putea să fie transferaţi în Banat ca şi forţă de muncă.

CCIAT--MINISTERUL MUNCII.Still044

Camera de Comerţ Industrie și Agricultură din Timişoreană, considerată una dintre cele mai active camere din România, fiind şi prima înfiinţată după 1990, se va asocia cu CCI Gorj, printr-o alianţă, de absorţie a forţei de muncă, dar şi de promovare a zonei Gorjului. Interesul oamenilor de afaceri bănăţeni este de a-şi dezvolta afacerile în Gorj.

CCIAT--MINISTERUL MUNCII.Still046

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş Călin Dobra, este de părere că o astfel de iniţiativă este binevenită în sprijinul investitorilor din Timiş, iar în continuare să existe o colaborare între cele două părţi, prin care investitorii din Timiş să poată beneficia de forţă de muncă, calificată, cu un salariu decent şi un nivel de trai calificat.

Un lucru este clar! Să găsești forță calificată de muncă este o adevărată problemă la nivel național nu doar în judeţul Gorj, din cauza ofertelor din alte țări și a deschiderii oferită de libera circulație din Uniunea Europeană. „Consider că păstrarea şi valorificarea cunoştințelor şi experienţelor profesionale în interiorul ţării noastre e o reuşită”, spune Doru Vişan.

Vor avea loc disponibilizări, prin închiderea mai multor mine din Valea Jiului, care se vor face prin Hotărâri de Guvern. Cei care au condiții vor fi pensionaţi la vârsta de 45 ani. Alţii vor fi detaşaţi spre alte zone. Mulţi dintre ei vor rămâne pe loc pentru închiderea minelor, proces care se va întinde pe o perioadă destul de lungă.

La discuţii au mai participat şi reprezentanţi ai AJOFM Timiş, şi ai ITM Timiş.

LĂSAȚI UN MESAJ