Germania are un nou preşedinte!

300

Fostul ministru german de Externe este, de duminică, noul preşedinte al ţării. Frank-Walter Steinmeier, în vârstă de 61 de ani, îl va înlocui în funcţie pe Joachim Gauck (76 de ani), care a renunțat să candideze pentru un al doilea mandat.

Social-democratul german a primit 931 de voturi din totalul de 1.239 de mari electori, la mare distantă de ceilalti contracandidati. Au fost 103 abtineri şi 14 voturi anulate.

Alegerea lui Frank-Walter Steinmeier în funcția de președinte, cu atribuții în mare parte ceremoniale, are loc în urma înțelegerii intervenite între partidul său și creștin-democrații cancelarului Angela Merkel.

La scurt timp după anunţul privind rezultatului votului, preşedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat pe Frank-Walter Steinmeier, prin intermediul unei telegrame, şi l-a invitat pe să viziteze Moscova. Anul trecut, Steinmeier s-a pronuntat în favoarea ridicării sancţiunilor economice ale UE faţă de Rusia.

Şi preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis noului preşedinte al Germaniei un mesaj de felicitare, în care a arătat că România reprezintă un „partener de încredere și stabil al Germaniei”.

LĂSAȚI UN MESAJ