Fumatul, interzis din 16 martie în spaţiile publice închise

183

A fost publicată, luni, 1 februarie, în Monitorul Oficial şi intră în vigoare peste 45 de zile, respectiv în 16 martie. Vorbim de mult-discutata lege care interzice fumatul în spaţiile publice închise!

Actul normativ a fost promulgat vineri de preşedintele Klaus Iohannis, după ce fusese declarat constituţional de CCR. Legea prevede interzicerea fumatului în spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului. Interdicţia se aplică inclusiv în mijloacele de transport în comun, nu însă şi în celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă.

Practic, fumatul este interzis în orice spaţiu accesibil publicului său destinat utilizării colective, indiferent de formă de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, se arată în lege.

Fumatul este permis însă în camere special amenajate, dotate cu sisteme de ventilaţie, dotate cu scrumiere şi extinctoare.

Nerespectarea legii se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 500 lei, în cazul persoanelor fizice, iar firmele se pot alege cu sancţiuni ce pornesc de la 5.000 lei şi pot ajunge până la 15.000 lei, mergându-se până la închiderea unităţii.

LĂSAȚI UN MESAJ