15.9 C
Timișoara
vineri 24 mai 2024

FOTO | Zecile de tablouri realizate de Nicoleta Nica înfrumusețează pereții galeriei de la Bastion. Tehnica inedită care o face pe artistă să lucreze săptămâni întregi la un tablou

Expoziția „Ferestre deschise spre cer: o călătorie în universuri și vise”, îndeamnă pasionații de artă să se piardă în peisajele expresioniste, portretele cubiste și picturile suprarealiste realizate de pictorița Nicoleta Nica.

Fost designer de modă, pasionată de arta culorilor, Nicoleta Nica așterne pe pânză flori, natură, peisaje suprarealiste, dar și o adaptare a picturii „Cafee la Nuit”, a lui Van Goh – care nu este altceva decât o subtilă reintrepretare a Cinei cea de Taină a lui Da Vinci.

Acestea sunt doar câteva din tablourile realizate de pictorița din Cerneteaz

În afară de combinațiile de culori, cel mai interesant lucru la unele dintre tablourile Nicoletei îl reprezintă desenul format din linii de diferite nuanțe, care parcă accentuează culorile, conferind un accent de profunzime. După cum aveam să aflu ulterior, aceasta reprezintă în sine o tehnică de pictură.

Inspirația Nicoletei este pictorița americană Erin Hanson, creatoare tehnicii de pictură a impresionismului deschis, care presupune folosirea straturilor de culoare cu nuanțe deschise gradual. „Este o tehnică de pictură suprapusă. Aștern un strat de o anumită culoare, apoi aștept până se usucă, apoi realizez alt strat de o nuanță mai deschisă. Până să ajung la pictura finală aștern multe straturi. La tabloul cu Catedrala Metropolitană am lucrat aproape două luni”, spune artista. 

Influențe în picturile sale putem observa și din „Grupul celor șapte” pictori Canadieni. Un fel de „cenaclu de pictură”, artiști a căror propriu concept „terra nullius” de ilustrare a locurilor neatinse de secole a fost aspru criticat de-a lungul timpului. 

Nicoleta Nica este un pictor autodidact. De mică, i-a plăcut mult să picteze, apoi a lucrat în industria design-ului de modă, îndeletnicire care a necesitat multă muncă. Pictura o liniștește, spune ea. Prin pictură, artista evadează din cotidian. 

Expoziția este deschisă până în 20 mai. Galeria se află la Bastionul Maria Theresia. Intrarea este liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :