Fostul Principe Nicolae, mesaj despre un an „profund nedrept”

70

Fostul Principe Nicolae a postat pe Facebook, în ajunul Anului Nou, un mesaj în care face referire la retragerea titlului de „Principe al României” şi excluderea din linia de succesiune la tron.

„A trecut un an greu şi profund nedrept, care mi-a răpit ţara şi m-a dus departe de voi, într-un exil pe care însă l-am acceptat. Respectul faţă de Majestatea Sa rămâne neclintit. Un An Nou plin de bucurii, sănătate şi împliniri!”, scrie cel care, acum, poartă numele de Nicolae de Roumanie Medforth Mills (foto https://www.facebook.com/PrincipeleNicolaealRomaniei). Cu o zi înainte, el l-a citat pe Regele Mihai: „Am fost întrebat de mai multe ori care a fost sentimentul meu la plecarea din România. N-am găsit altfel de a spune adevărul despre starea mea de atunci decât că am plecat cu moartea în suflet”.

În 1 august 2015, Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de „Principe al României” şi calificativul de „Alteţa Regală”. Regele l-a exclus pe Nicolae din linia de succesiune la Coroana României:

„În calitate de Şef al Casei şi Familiei Regale ale României, Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei şi vieţii fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală şi societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect şi mereu cu gândul la ceilalţi”.

Regele a comunicat că „nădăjduieşte că Nicolae va găsi, în anii viitori, un fel potrivit de a-şi servi idealurile şi de a folosi calităţile cu care Dumnezeu l-a înzestrat”.

Fostul Principe Nicolae s-a remarcat printr-o serie de acţiuni la care www.familiaregala.ro face referire. De pildă, participarea la turul ciclist “Cărțile copilăriei pe bicicletă”! În 10-11 martie 2015, el a vizitat Timișoara: „Alteța Sa Regală a avut o întrevedere, la sediul primăriei municipiului, cu primarul orașului, domnul Nicolae Robu, cu viceprimarul, domnul Dan Diaconu, precum și cu city manager-ul orașului, domnul Sorin Drăgoi și reprezentanți ai consilierilor locali. După întâlnirea de la primărie, Principele Nicolae a vizitat Colegiul Național Bănățean, Universitatea Politehnică Timișoara, dar și biblioteca Universităţii”. Atunci, cel care era încă Principele Nicolae a vizitat Muzeul de Artă din Timișoara, Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” şi s-a întâlnit cu ÎPS Ioan, mitropolitul Banatului.

LĂSAȚI UN MESAJ