16.6 C
Timișoara
duminică 3 martie 2024

Fostul manej imperial al Timișoarei se transformă într-o sală de spectacole de top

În urma finalizării procesului de licitație, Teatrul Național din Timișoara a semnat contractul pentru servicii de proiectare și de execuție a lucrărilor de modernizare a Sălii 2. Proiectul este susținut și finanțat de Ministerul Culturii, care l-a inclus în obiectivele Programului Timișoara 2023.

Sala 2 a Teatrului Național continuă să fie o poveste de succes a Timișoarei. Preluată ca un proiect de reconversie culturală în anul 2008, Sala 2 a fost redeschisă pentru public într-o formă nouă în 2010. Redeschiderea Sălii 2 a reprezentat, de altfel, momentul în care ideea ca Timișoara să intre în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii a fost pentru prima dată lansată în spațiul public și tot Sala 2 este locul în care, la invitația Teatrului Național, Timișoara a decis acest lucru, constituind Asociația dedicată acestui scop.

Sala 2 a devenit una dintre cele mai performante săli de spectacol din ţară.

Acum, Sala 2 se pregătește să devină un centru teatral pentru Timișoara viitorului, făcând un pas important înainte în infrastructura culturală a României.

Extinderea Sălii 2 va oferi spațiului de joc proporțiile specifice sălilor de spectacole, astfel încât să răspundă standardelor spectacolului de teatru al secolului XXI, precum și dotarea cu echipamente de scenă performante. De asemenea, Sala 2 va deschide o nouă sală studio, precum și noi spații dedicate atât publicului de teatru, cât și cetățenilor, ca spații de loisir sau spații expoziționale. Clădirea existentă va fi consolidată, protejată de fațade laterale din sticlă și pusă în valoare prin iluminat arhitectural, fără a afecta spațiul verde din Parcul Civic”, a declarat Georgeta Petrovici, PR-ul Naționalului Timișorean.

Lucrările vor începe odată ce proiectul tehnic va fi finalizat și aprobat, precum și după obținerea autorizării de construire, noua Sala 2 urmând să se redeschidă, în noua ei configurație, la mijlocul anului viitor.

Sala 2 este un fost manej imperial, care a făcut parte a bastionul Theresia și care ajunsese, după mai bine de 150 de ani, o sală de sport abandonată.

În 2010, după doar patru luni de lucrări efective, Teatrul Național inaugurează Sala 2 ca sală de teatru cu o bază funcțională completă, cu cabine pentru actori, cabine profesionale de machiaj și coafură, spații destinate primirii publicului.

Spațiul de joc modular, de tip black-box permite o multitudine de configurări, fiind gândit ca o structură independentă de pereţii exteriori, care au fost astfel conservaţi în spiritul respectului pentru moștenirea istorică și identitară a clădirii.

Din 2016, Sala 2 TNT devine un spațiu exclusiv pentru teatru, odată cu înscrierea sa în domeniul public al Statului român și în administrarea Teatrului Naţional Mihai Eminescu din Timişoara. În 2017, UNITER decernează Teatrului Național Premiul special pentru proiecte inedite şi realizări remarcabile acordat pentru realizarea Sălii 2.

sursa: https://adevarul.ro/

Alte subiecte :

Splendorile Banatul Montan într-un top zece al celor mai căutate locuri din regiune de către turiști

Pasionaţi de turism, filmări şi fotografie, patru tineri au întocmit un top al destinaţiilor din Banatul Montan. Georgian Popovici, Răzvan Rişcuţa, Laurenţiu Ţepeneu şi...

Cum arăta în comunism bulevardul reabilitat recent în Timișoara și cum arată astăzi

Primăria Timișoara a anunțat câștigătorii concursului „Din albumul bunicilor”. Ocupantul primului loc a primit un abonament general anual pe toate liniile de transport în...

Martie la Timișoara

Citește și :