Fost MINISTRU de INTERNE de pe vremea lui Ceaușescu, la judecată pentru infracțiuni contra umanității

267

Procurori militari ai Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:
# maior (rez.) PÂRVULESCU MARIN și colonel (rez.) HODIȘ VASILE, foști ofițeri în cadrul Direcției a VI-a Cercetări penale din Departamentul Securității Statului, pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității;
# HOMOȘTEAN GEORGE, fost ministru de interne, și TUDOR POSTELNICU, fost șef al Departamentului Securității Statului, pentru complicitate la săvârșirea de infracțiuni contra umanității.

În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reținut că, în perioada ianuarie — noiembrie 1985, inginerul disident Ursu Gheorghe Emil a făcut obiectul urmăririi informative și judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la data de 21 septembrie 1985 și decedând la data de 17 noiembrie 1985 în Spitalul Penitenciar Jilava.
Pentru a disimula adevăratul obiect al cercetării disidentului Ursu Gheorghe Emil și pentru a putea face ‘dovada’ că nu există un dosar politic pe numele acestuia, organele de securitate au ‘inventat’ infracțiunea de deținere și operațiuni interzise cu mijloace de plată străine.
În realitate, așa cum reiese din materialul probator administrat în cauză, reprezentanții Departamentului Securității Statului erau interesați de aspecte precum: legăturile disidentului cu postul de radio ‘Europa Liberă’, relațiile și discuțiile cu lumea literară și artistică din țară și din diaspora, impresiile consemnate în jurnalul personal despre politica statului și despre conducătorii partidului și statului comunist.

Inculpații Pârvulescu Marin și Hodiș Vasile, în calitate de ofițeri în cadrul Direcției a VI-a Cercetări penale din Departamentul Securității Statului, au exercitat acțiuni represive și sistematice (filaj, urmărire informativă, percheziții, audieri sistematice, acte de violență fizică și psihică) asupra victimei inginerul disident Ursu Gheorghe Emil, acțiuni care au avut ca urmare producerea de suferințe fizice sau psihice grave și au fost de natură să-i aducă o atingere gravă a drepturilor și libertăților fundamentale, în principal a dreptului la viață.

De asemenea, inculpații Homoștean George, în calitate de ministru de interne, și Tudor Postelnicu, în calitate de șef al Departamentului Securității Statului, în cursul lunilor octombrie și noiembrie 1985, au transmis către Ambasadele României de la Paris și Washington documente oficiale prin care au disimulat caracterul represiv și politic al acțiunilor întreprinse de inculpații maior (rez.) Pârvulescu Marin și col. (rez.) Hodiș Vasile împotriva lui Ursu Gheorghe Emil, în perioada în care acesta a făcut obiectul urmăririi informative și judiciare pentru opinii considerate ostile regimului comunist.
De asemenea, la solicitarea comunității internaționale și a unor oameni politici din SUA de a primi informații referitoare la situația disidentului român, aceștia au ascuns caracterul represiv al acțiunilor îndreptate împotriva lui Ursu Gheorghe Emil, inculpații Homoștean George și Tudor Postelnicu înlesnind astfel săvârșirea faptelor comise de inculpații maior (rez.) Pârvulescu Marin și col. (rez.) Hodiș Vasile.

Totodată, în exercitarea abuzivă a funcțiilor deținute, cei doi foști demnitari au întreprins demersuri dolosive în scopul ascunderii cauzelor reale ale cercetării disidentului Ursu Gheorghe Emil și, ulterior, ale cauzelor decesului acestuia.

Dosarul a fost trimis, spre soluționare, Înaltei Curți de Casație și Justiție — Secția Penală.

LĂSAȚI UN MESAJ