Fondurile europene strâng legăturile culturale între Jimbolia, Cărpiniș și Csanádpalota

567

În data de 1 Decembrie 2018 a început implementarea proiectului: Tradiție și modernitate – cooperare culturală transfrontalieră”, acronim: Traditions, finanțat în cadrul Programului Interreg V-A România – Ungaria, cod eMS ROHU – 316.

Partenerii proiectului sunt: orașul Jimbolia – lider de proiect și comuna Cărpiniș – partener 2 – din România și orașul Csanádpalota – partener 3 – din Ungaria.

Proiectul continuă relațiile de cooperare, în special în domeniul cultural între localitățile Jimbolia și Cărpiniș din România și Csanádpalota din Ungaria.

Materializarea proiectului a început cu identificarea unor nevoi socio-culturale comune în zona transfrontalieră Jimbolia-Cărpiniș-Csanádpalota. Prin implementarea acestui proiect intenționăm să răspundem nevoilor identificate și să grăbim dezvoltarea cooperării trilaterale prin organizarea unor evenimente culturale comune, prin redescoperirea valorilor, tradițiilor și obiceiurilor etnice interculturale caracteristice acestei zone.

Obiectivul principal al proiectului este consolidarea cooperării între persoanele care trăiesc pe ambele părți ale frontierei. Pe perioada implementării, – un an – peste 300 de persoane aparținând diferitelor categorii sociale și grupuri de vârstă se vor întâlni, vor avea posibilitatea de a cunoaște mai bine tradițiile, cultura, religia și gastronomia partenerilor.

Vor fi organizate mai multe evenimente culturale, având ca temă: dansurile populare, gastronomia, religia, dar și o conferință de două zile destinată celor care sunt angajați în instituțiile de cultură ale partenerilor.

Bugetul proiectului se ridică la suma de 76.690,00 de euro din care 65.186,50 de euro de la Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, și este împărțit după cum urmează: Jimbolia are un buget de 32.124,00 euro, Cărpiniș 21.906,00 euro și Csanádpalota 22.660,00 euro.

Șirul evenimentelor organizate în cadrul proiectului a fost deschis în data de 17 ianuarie 2019, prin Conferința de presă găzduită la Jimbolia, la Casa de Cultură.

Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței și care necesită o abordare comună, precum și soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune și dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care, 189 milioane de euro, reprezintă finanțarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Zona eligibilă a programului cuprinde județele Arad, Bihor, Satu Mare și Timiș pe partea română a graniței și, respectiv, județele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și

Szabolcs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.