Fonduri europene pentru restaurarea și conservarea unui lăcaș de cult din Banat

222

Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației publice și Fondurilor europene (MDRAPFE), a semnat un nou contract de finanțare cu fonduri europene care are ca obiectiv conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Este vorba despre proiectul care vizează consolidarea, restaurarea și conservarea Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Lipova, județul Arad, prin amenajarea incintei bisericii (restaurarea și conservarea frescei interioare și a componentelor artistice din lemn), restaurarea și consolidarea împrejmuirii acesteia, realizarea unui corp anexă și a unui lumânărar, precum și prin realizarea unui sistem de iluminat arhitectural.

Proiectul are o durată de implementare de 43 de luni și va fi finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 (POR), gestionat de MDRAPFE, Axa prioritară 5 — Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

Valoarea totală a investiției este de 21.230.170,40 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate de MDRAPFE — AM POR este de 19.018.478,35 de lei (reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului).

Pentru prioritatea de investiții 5.1 (Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural) din Axa prioritară 5 (Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural) a POR 2014-2020, sunt alocate 270,83 de milioane de euro, iar, până în prezent, au fost semnate 27 de contracte, în valoare totală de 62,86 de milioane de euro.

foto: turismlipova.ro

LĂSAȚI UN MESAJ