13.1 C
Timișoara
sâmbătă 24 februarie 2024

Firma fostului șef al ISU Prahova care trebuia să evite tragedia de la Ferma Dacilor, 27 contracte cu statul

Firma fostului șef al ISU Prahova, colonelul Dumitru Elisei, a avut 15 contracte cu instituții ale statului numai în 2023, pentru servicii de consultanță în protecția contra incendiilor, a exploziilor și în controlul incendiilor.

Adică exact de ce ar fi trebuit să se ocupe cât a fost în funcție, astfel încât tragedii ca cea de la Ferma Dacilor să nu mai existe.

Dumitru Elisei și șeful său, fostul inspector-şef de la ISU Prahova Mihai Drăgan, s-au pensionat medical în 2021 la 45, respectiv 46 de ani.

Nu se știe boala care a lovit în același timp în ambii șefi ai ISU Prahova, cert este că pensionarea a avut loc imediat după ce au apărut suspiciuni în ceea ce privește controalele la mai multe pensiuni şi crame din Prahova, printre care şi la Ferma Dacilor.

Cei doi șefi ai ISU Prahova s-au pensionat medical la scurt timp după ce Direcția Generală de Protecție Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne le-a retras accesul la informații clasificate și secrete de stat, potrivit jurnaliștilor de la G4media.

Opt oameni – trei copii și cinci adulți – au murit în incendiul de la pensiunea Ferma Dacilor, din satul Tohani, județul Prahova, care a functionat un deceniu fără autorizații de construcție, de securitate de incendiu și de funcționare ca unitate de cazare.

Șeful ISU Prahova lucrează cu statul

Imediat după pensionare, colonelul Dumitru Elisei și-a înființat o firmă, EDELIS PREST SRL, cu sediul în satul Blejoi din Prahova, care oferă servicii de consultanță domeniul situațiilor de urgență.

Deși în 2021 nu avea niciun angajat, iar colonelul Elisei era pensionat medical, totuși norocul i-a surâs și două instituții importante din Prahova i-au oferit contracte substanțiale.

Este vorba despre Spitalul Județean de Urgență Ploiești, care a încheiat cu firma colonelului Elisei un contract de 90.000 de lei, prin încredințare directă, și de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, tot prin încredințare directă, un contract în valoare de 15.600 de lei, cât să treacă iarna.

Primul contract era pentru servicii de consultanță profesională, iar cel de-al doilea pentru servicii de consultanță în protecția contra incendiilor, a exploziilor și în controlul incendiilor.

În 2022, firma colonelului pensionat special a avut 10 contracte cu instituții publice, printre care Centrul Cultural „Nicoale Iorga”, Colegiul Național „Nicolae Iorga”, Grădinița nr 1, Școală gimnazială, Liceul Tehnologic, Spitalul Orășenesc – toate din Vălenii de Munte, comunele Florești și Blejoi, Primăria orașului Azuga, toate încredințate direct.

În 2023, firma fostului șef al ISU Prahova a încheiat alte 15 contracte cu instituții publice, printre care liceul Mihail Cantacuzino din Sinaia, Regia Națională a Pădurilor Romsilva, colegii și grădinițe din județ.

Potrivit datelor financiare, cifra de afaceri în 2021 a fost de 9.000 de lei, ca în 2023 să ajungă la 400.000 de lei.

Șeful DSU, Raed Arafat: Cei doi șefi ISU Prahova nu au plecat din voia lor

Imediat după incendiul devastator de la Ferma Dacilor, colonelul Dumitru Elisei a încercat să-și șteargă urmele de pe rețelele de socializare. Bunăoară, contul lui de pe Linkedin a fost șters chiar a doua zi.

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat pe 28 decembrie, la Digi24, că foștii șefi ai pompierilor prahoveni din perioada când Ferma Dacilor a fost controlată, Mihai Drăgan și Dumitru Elisei, au fost nevoiți să iasă la pensie din cauza unor nereguli.

„Fostul inspector șef al Inspectoratului Județean Prahova și fostul prim-adjunct al Inspectoratului Județean Prahova, care amândoi au plecat acum doi ani, nu au plecat, și vreau să subliniez, nu au plecat de voia lor.

Deci ei au plecat în urma mai multor sesizări și în urma chiar ridicării accesului la documente clasificate, în urma unor constatări asupra activității lor în relație cu mai multe situații.

Așa că plecarea lor atunci a arătat că ministerul a sesizat că sunt probleme, motiv pentru care ei au trebuit să treacă în rezervă”, a spus Raed Arafat.

Cei doi foști șefi, actualmemte pensionați medical, sunt și cei care au organizat la Ferma Dacilor o masă de protocol pentru ISU Prahova la scurt timp după ce au realizat controlul care nu s-a finalizat cu o închidere, ci cu un avertisment.

Fostul șef al ISU Prahova, vizat de un dosar DNA

 

De altfel, colonelul Dumitru Elisei Dumitru a fost vizat de un dosar al DNA, clasat în luna martie 2023, din lipsă de probe.

 

DNA a investigat posibila implicare în mod direct a colonelului Elisei Dumitru Tiberiu în activitatea subordonaţilor, cărora le-ar fi solicitat să nu amendeze mai mulţi agenţi economici din Prahova pentru abateri în ceea ce privește securitate la incendiu.

Dosarul Serviciului pentru militari al DNA viza faptele posibil comise de prim adjunctul ISU Prahova, col. Dumitri Elisei şi alţi patru inspectori de prevenire din cadrul ISU.

Direcția Națională Anticorupție va redeschide redeschide dosarul de la ISUJ Prahova care vizează problemele cu autorizația de incendiu de la pensiunea „Ferma Dacilor”, acolo unde a avut loc incendiul din noaptea de Crăciun, în care opt persoane au fost carbonizate.

Sursa: https://www.presshub.ro/

Alte subiecte :

Citește și :