Fermierii afectați de secetă nu vor mai fi despăgubiți

35

Curtea Constituțională a respins legea prin care producătorii care și-au pierdut munca din cauza condițiilor meteo extreme urmau să primească ajutoare de stat. Judecătorii CCR spun că actul normativ încalcă legea fundamentală.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectați de fenomene meteorologice nefavorabile este neconstituțională, în ansamblul său, a transmis CCR.
Curtea a stabilit că actul normativ contravine dispozițiilor art.1 alin.(5) din Constituție, întrucât conține dispoziții contradictorii care conduc la imposibilitatea de calificare a ajutorului de stat instituit ca fiind unul supus obligației de notificare a Comisiei Europene sau ca fiind unul exceptat de la această obligație.

De asemenea, Curtea a constatat că în procedura de adoptare a legii nu a fost solicitată fișa financiară de la Guvern, ceea ce contravine dispozițiilor art.138 alin.(5) din Constituție.

Decizia este definitivă și general obligatorie.

LĂSAȚI UN MESAJ