Fascinant! Povestea prințului sârb exilat în centrul Timișoarei!

814

Puţini sunt cei care ştiu că la Timişoara a locuit în exil una dintre marile personalităţi ale istoriei Serbiei. Este vorba despre prinţul Alexandar Karađorđević, care a trăit ultimii cinci ani de viaţă într-un palat din Piaţa Kuttl.

A fost fiul lui Karađorđe Petrović, mare voievod al Serbiei şi fondatorul dinastiei Karađorđević, conducătorul primei răscoale sârbeşti împotriva dominaţiei otomane. Alexandar a fost principe al Serbiei vreme de 16 ani, între 1842 şi 1858. Ulterior, a fost nevoit să plece în exil, în imperiul austro-ungar.

Istoricul Stevan Bugarschi povestește că “pe vremea lui s-au făcut legile, s-au făcut ministerele, s-a făcut ordine în stat. El a introdus Constituția. Are mari merite pentru organizarea statului. El a trăit ca un domn mare la Timișoara. Se povestește că el ieșea la plimbare seara, avea întotdeauna ținuta impecabilă, se spunea că după el se simțea miros de parfum și ducea o viață mondenă”.

Primul drum în exil a fost la Timişoara, dar după scurt timp a plecat la Budapesta şi Viena. A revenit la Timişoara abia la bătrâneţe, spune Stevan Bugarschi. “El a venit la Timișoara, când era soția gravidă. I s-a născut un fiu, care a fost botezat aici la Biserica Sârbească. El a fost atenționat de poliție că se află prea aproape de graniță unde era pândit și de aceea a plecat. Între timp, aici a fost o mișcare, să zic așa, de susținere. A început să se editeze, în 1878, un ziar politic, dar după ce totul s-a așezat a venit aici”.

Alexandar Karađorđević a murit în anul 1885 la vârsta de 79 de ani. Oraşul a pregătit atunci o ceremonie funerară.

“Avem suficiente date, din relatările Temesvarer Zeitung și chiar și ziarul maghiar aducea buletine medicale zi de zi când se îmbolnăvise, intrase în comă, a murit, cine îl îngroapă, sala în care el a fost era descrisă în amănunțim. De la Biserica Sârbească a fost dus la Gara Mare și pus într-un vagon și dus la Viena unde a fost îngropat”, relatează istoricul Stevan Bugarschi.

Fiul lui Alexander, Petar Karađorđević a fost ales rege al Serbiei, iar nepotul său, Alexandar I, a fost suveran al Regatului Sârbo-Croato-Sloven şi primul rege al Iugoslaviei unite, în perioada 1921-1929.

Casa din Piaţa Kuttl nu are niciun semn care să arate că acolo a stat una dintre marile personalităţi ale istoriei Serbiei.

Sursa: Radio Timișoara

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ