9.1 C
Timișoara
luni 29 aprilie 2024

Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul USV „regele Mihai I” partener în proiectul european VAX4ASF

Proiectul european c -New Technologies for African Swine Fever (ASF) / Noi Tehnologii pentru Pesta Porcină Africană (PPA), Partener USV „Regele Mihai I” din Timișoara, Facultatea de Medicină Veterinară.

Proiectul european VAX4ASF va studia vaccinurile de ultimă generație împotriva pestei porcine africane (PPA)
⦁ Susținut de Horizon Europe și coordonat de HIPRA, proiectul care se întinde pe o perioadă de 4 ani mizează pe potențialul vaccinurilor vii atenuate pentru a dezvolta o soluție eficientă, durabilă și sigură împotriva virusului PPA, contribuind la bunăstarea animalelor, la stabilitatea economică globală și al comunităților rurale.
⦁ PPA a afectat 52 de țări din cinci regiuni ale lumii, având ca rezultat peste 126.000 de infecții la porcii domestici și 30.000 de infecții la mistreți, cu peste 1.809.000 de pierderi de animale începând cu ianuarie 2021, după cum se subliniază în cel mai recent raport al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE).
Proiectul european VAX4ASF -New Technologies for African Swine Fever (ASF) / Noi Tehnologii pentru Pesta Porcină Africană (PPA) – are ca principal scop obținerea unui vaccin de ultimă generație împotriva virusului PPA, participând astfel la eradicarea bolii la nivel global.
Coordonat de compania farmaceutică biotehnologică HIPRA și susținut de Uniunea Europeană în cadrul programului Horizon Europa, obiectivul VAX4ASF este de a oferi o soluție definitivă, eficientă și sigură împotriva virusului PPA, extrem de contagios, instabil și complex, care afectează porcii domestici și mistreții, provocând o mortalitate ridicată în rândul animalelor afectate. Proiectul este inovator, bazat pe abordările și strategiile anterioare de vaccinare cu potențial de succes.

Pentru a aborda provocările ridicate de o abordare inovatoare a vaccinării, VAX4ASF reunește 17 parteneri din țări ale Uniunii Europene, Statele Unite și Kenya, într-un consorțiu internațional: Spania (Centrul de biologie moleculară Severo Ochoa, Sabiotec, Anprogapor, Interporc, HIPRA, Zabala Innovation), Germania (Universitatea Ludwig-Maximilians din München), Regatul Unit (Institutul din Pirbright), Kenya (Institutul internațional de cercetare în domeniul creșterii animalelor), Suedia (Agenția veterinară suedeză-SVA), Italia (In3diagnostic srl), Olanda (Cercetare bioveterinară Wageningen – WUR), Ungaria (Institutul pentru Managementul Faunei Sălbatice și Conservarea Naturii al Universității MATE, PROPHYL), Romania (Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara), Polonia (Institutul Național de Cercetare Veterinară – NVRI (PIWET) și Statele Unite ale Americii (Univeristatea din Kansas). Oameni de știință renumiți și o companie farmaceutică inovatoare se angajează să ofere cel mai revoluționar vaccin pentru sănătatea animalelor.
Responsabil de proiect din partea USVT este dna. Conf.dr Corina Pascu.

Prima reuniune a consorțiului, care a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie 2024, marchează oficial începutul acestui proiect, care urmărește să aibă un impact semnificativ asupra bunăstării animalelor, a economiei globale și a bunăstării comunităților rurale.

Provocare globală: Combaterea pestei porcine africane
PPA a cauzat deja un impact socio-economic sever, amenințând sectorul global al cărnii de porc. De fapt, focarele au consecințe socio-economice grave, provocând pierderi devastatoare a mijloacelor de subzistență rurale care depind de producția de animale și amenințând stabilitatea generală a pieței și securitatea alimentară. Conform celui mai recent raport1 al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor, PPA a afectat 52 de țări din cinci regiuni ale lumii începând cu 2021, având ca rezultat peste 126.000 de infecții la porci și 30.000 de infecții la mistreți, cu peste 1.809.000 de pierderi de animale.
În ciuda eforturilor internaționale uriașe de a produce un vaccin împotriva virusului, până în prezent nu sunt disponibile decât măsuri de control și eradicare (bazate în principal pe diagnosticarea timpurie) și implementarea unor proceduri sanitare stricte, ceea ce generează un impact economic uriaș, pe lângă necesitatea de a sacrifica toate animalele sensibile. Răspândirea transcontinentală persistentă a virusului reprezintă o amenințare semnificativă.

Inovarea în domeniul protecției animalelor: Vaccinurile de ultimă generație ca punct de cotitură

Natura complexă a genomului PPA și a particulelor de virus a fost principalul factor care a împiedicat dezvoltarea vaccinului împotriva PPA; prin urmare, în ciuda cercetărilor intensive privind diferite abordări vaccinale, nu există încă vaccinuri candidate comerciale complete.
Controlul nivelului de replicare a virusului pentru următoarea generație de vaccinuri împotriva PPA, așa cum se propune în cadrul proiectului VAX4ASF, va fi crucial pentru a schimba paradigma actuală de dezvoltare a vaccinurilor și de gestionare a bolii. Controlul virusului va fi, de asemenea, realizat prin obținerea de teste specifice de diagnostic, precum și de îmbunătățirea strategiilor de supraveghere și de control al PPA de către toate părțile interesate.
Proiectul nu va consta doar în dezvoltarea unei noi generații de vaccinuri destinate controlului eficient al virusului la nivel mondial, dar va propune, de asemenea, politici inovatoare în controlul și gestionarea PPA prin implicarea continuă a tuturor părților interesate.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :