Expoziție de tramvaie istorice

86

Cu ocazia aniversării a 154 de ani de transport public în Timișoara, S.T.P.T. dorește să aducă în atenția timișorenilor și a turiștilor o parte din istoria transportului în comun al orașului nostru.

Astfel, începând cu data de 28 iunie, Timișoara va găzdui o expoziție de tramvaie istorice și de patrimoniu în zona centrală, respectiv în Piața Unirii, Piața Libertății și Piața Traian. Se oferă publicului larg o oportunitate de a călători înapoi în timp și de a (re)descoperi începuturile și evoluția transportului public din Timișoara.
Expoziția se va desfășura până la finalul lunii septembrie, prezintă o colecție de tramvaie istorice restaurate și conservate cu grijă de către lucrătorii din cadrul secției Transport Tramvaie. Vizitatorii vor avea șansa să admire modele rare, unele dintre ele datând chiar din perioada de început a transportului public din Timișoara.
În Piața Unirii vor fi expuse două tramvaie: vagonul platformă de tip GP, cel mai vechi tramvai din patrimoniul societății, fabricat în 1902, și tramvaiele „gemene”, datând din 1927.
Evenimentul va fi însoțit de activități conexe: S.T.P.T. intenționează, împreună cu instituții partenere, să organizeze mici concerte pe tramvaiul platformă din Piața Unirii în fiecare sâmbătă seara, precum și multe alte surprize. De asemenea acest tramvai platformă va fie o constantă anuală în Piața Unirii, ca scenă pentru evenimente culturale locale.
Piața Libertății va găzdui, începând cu data de 8 iulie, un tramvai electric austriac fabricat în 1960, unic pe teritoriul României, și un tramvai „Timiș 1”, construit în 1962 la Întreprinderea de Tramvaie Timișoara (I.T.T.).
Încă din acest weekend, pe linia refugiu din Piața Libertății vor fi expuse alternativ vagonul tramvai tras de cai, o piesă unicat în România, și un tramvai electric de tip EP V54, parte a unui lot de tramvaie construite de către Uzinele „Electroputere” Craiova între 1955-1959.

Tot pentru a marca 154 de ani de când primul tramvai tras de cai a circulat pe linia amenajată din Timișoara, se intenționează organizarea unei curse cu acest model de tramvai pentru elevii cu rezultate deosebite la olimpiadele naționale și internaționale.
În cazul Pieței Traian, va fi o premieră pentru Timișoara: un tramvai Wegmann modificat în atelierele S.T.P.T. și transformat în tramvai interactiv, de tip cafenea (unde se vor comercializa băuturi non-alcoolice), care va aduce un plus de valoare zonei.
Astfel se dorește celebrarea istoriei și moștenirii orașului pentru familiarizarea comunității cu evoluția transportului public local. Expoziția tramvaielor de patrimoniu se conturează a fi o atracție turistică deosebită și o experiență memorabilă pentru toți participanții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.