Expoziția „The Romanan files”, expusă, de azi, la Bastion

31

Centrul Multifuncțional Bastion, Timișoara Asociația Via Rumania Cultura oferă timișorenilor un eveniment cultural prin care sunt aniversați cei 140 de ani de relații diplomatice dintre România și Spania, care se împlinesc anul acesta. Cu acest prilej, președintele asociației, E.S. Jose Miguel Vinals, care este și consul onorific al Spaniei în Timișoara, l-a invitat pe artistul fotograf spaniol Carlos Permuy să expună câteva dintre fotografiile pe care le-a realizat, în ani, în țara noastră.

Astfel, la Centrul Multifunțional Bastion, vor fi expuse, din data de 28 septembrie, 90 de fotografii prezentate în condiții grafice deosebite, reunite sub numele „The Romanan files” oferind aspecte remarcate de fotograful spaniol în București, Timișoara și Cluj precum și în unele localități rurale din România. Carlos Permuy spune că, de la prima vizită în România, a descoperit similitudini între București și Madrid, dar un Madrid al anilor 80, care, după 40 de ani de dictatură, făcea ca totul să pară (sau să fie) nou, proaspăt, era acel entuziasm al oamenilor care intră într-o etapă nouă și au o mulțime de posibilități în față.

Fotograful a văzut schimbări pe linia acestui nou, în acel Madrid, în cinema, literatură, fotografie, muzică – este vorba despre o mișcare numită „La movida madrilena”, cu mare influență și în restul Spaniei, tot așa cum Permuy avea să constate că și aerul bucureștean similar se transmisese în țară, el găsind semnele aceluiași gen de manifestare și în Cluj sau Timișoara.

Artistul fotograf a vrut să arate lumii acest aer de schimbare, și a fotografiat momente din viața străzii, de zi cu zi, în gări, la metrou, pe străzi dar și intrând în desfășurarea acțiunilor noastre cotidiene, în cimitire, biserici, la repetiții de balet, la așezarea decorurilor pentru un film. Nu pentru a împărți lucrurile în bune și rele și a spune ce e de făcut ci, pur și simplu, pentru a prezenta realități pe care le găsea interesante prin paralelismul cu țara lui, cu posibilitatea că instantaneele lui ar putea să ne facă a conștientiza situații și determina eventuale schimbări.

„E o expoziție despre evoluție și schimbare în societatea românească, o privire optimistă către viitorul țării” – spune ES Jose Miguel Vinals. De asemenea, artistul spaniol își declară disponibilitatea de a realiza workshopuri legate de fotografie cu studenții timișoreni.

Carlos Permuy s-a născut în 1972 în insula Menorca, a studiat fotografia documentară la University of the Arts, Londra, și la School of Arts and Design, Barcelona. Este un colaborator permanent al Agenției Agora, lucrările sale au fost publicate de Conde Nast Traveller, BMW Lifestyle, Michelin, reportajele sale foto au acoperit, pe lângă mai toate țările europene, și o mare parte din Asia și America de Sud. Cele mai recente expoziții ale sale au fost proiectul „Gente común” la centrul Michelin Wall Art din Madrid (2019) și „Hommage to Provoke” la Galeria Es Mignorn din Menorca (2021).

Lucrările vor fi prezente pe simeze până în data de 10 octombrie, iar expoziția se înscrie într-un ciclu mai larg de evenimente dedicate bunelor relații dintre cele două țări.
Date fiind restricțiile impuse timișorenilor, ce intră în vigoare în data de 28 septembrie, expoziția pe care vă invităm să o vedeți nu va avea un vernisaj propriu-zis – ne-am bucura doar ca, de mâine, de la orele 18.30, și până în 10 octombrie să îi treceți pragul, respectând, desigur, distanțarea fizică cerută.

LĂSAȚI UN MESAJ