Expoziția comună româno-sârbă la Novi-Sad

98

Călătorul avid de cunoaștere în toate planurile nu trebuie să caute ineditul, frumosul ori împlinirile spirituale la mii de kilometri depărtare.
Comorile nu sunt doar cele ascunse în insule exotice pustii din mijlocul ocenului. Comorile sunt și aici la doi pași de noi în spatele unor simple porți de muzeu ce abia așteaptă să fie deschise. Acel drumeț ce vrea să vadă și cu sufletul, este invitat să facă o sută de kilometri până în capitala Voievodinei vecine, la Novi Sad pentru a admira pe simeze o expoziție de excepție. Două muzee își pun colecțiile laolaltă pentru a compara sau a diferenția ce ne unește ori dimpotrivă ce este diferit în cultura a două etnii apropiate geografic până la suprapunere.

Colaborarea între Muzeul de Artă Timișoara și Galeria Matica Srpska Novi Sad continuă cu expoziția comună „Parallels”, ediția a doua, deschisă recent la Novi Sad.

Pornind de la credința că muzeele sunt un fel de cetate a păcii și de poduri ce ne leagă și ne unesc, Muzeul Național de Artă Timișoara și Galeria Matica Srpska din Novi Sad au realizat o expoziție comună neobișnuită, îmbinând bogatele lor colecții și făcând paralele între artiști, teme, idei și viziuni artistice ale spațiului cultural comun.
Astfel, în perioada 8 iulie – 4 septembrie 2022, Galeria Matica Srpska prezintă publicului expoziția „Parallels/Paralele” în scopul de a aduce laolaltă creații artistice dezvoltate în zona Banatului istoric pe parcursul a peste 100 ani.
Expoziția „Parallels/Paralele” face parte din seria evenimentelor incluse în programul cultural „Fenomene europene în colecțiile Galeriei Matica Srpska din Novi Sad și ale Muzeului Național de Artă Timișoara”, ca urmare a semnării unui protocol de colaborare inter-muzeală în contextul celor două Capitale Europene ale Culturii, Novi Sad 2022 și Timișoara 2023.

Este esențial ca patrimoniul comun al regiunii Banatului să fie conservat și valorificat, obiective țintite prin semnarea acestui acord și, implicit, prin generarea unor evenimente colaborative în cadrul programului cultural menționat.
În 2016, Novi Sad și Timișoara au câștigat prestigiosul titlu de Capitală Europeană a Culturii, acordat de Comisia Europeană pentru Cultură. Prin urmare, Muzeul Național de Artă Timișoara și Galeria Matica Srpska s-au recunoscut ca gardieni ai comorii artistice naționale și muzee care împărtășesc parțial o istorie comună și viziuni similare asupra rolului muzeelor în societatea contemporană. Colecţiile Muzeului Naţional de Artă Timișoara şi ale Galeriei Matica Srpska au istorii neobișnuit de comparabile care pot fi văzute cu ușurință în personalitățile fondatorilor, adică în operele de artă pe care le-au colecționat. Ambele colecții au fost fondate la mijlocul secolului al XIX-lea din moștenirile inițiale a doi indivizi excepționali, doi mari binefăcători și faruri ai Epocii Luminilor – Sava Tekelije (1761-1842) și Zygmond Ormoš (1813-1894). Pe aceste motive, a fost creată o expoziție unică – colecția muzeului imaginar al Capitalei Culturale Europene. Această colecție confirmă legăturile istorice puternice dintre cele două orașe, asemănările în situații sociale și spațiul artistic în care s-au dezvoltat în secolele al XVIII-lea, al XIX-lea și al XX-lea.

Expoziția comună reunește 60 de lucrări de artă, inclusiv icoane, portrete, peisaje, naturi moarte și compoziții abstracte ale unor artiști precum Stefan Tenecki, Teodor Ilic Češljar, Pavel Petrović, Konstantin Danilo, Stevan Aleksić, Uroš Predić, Zora Petrović și Vasa Pomorišac. Amploarea repertoriului de motive reflectă baza conceptuală extinsă acoperită de titlul expoziției. Muzeul Național de Artă Timișoara va expune un portofoliu de 28 lucrări de pictură din patrimoniul propriu, ce cuprinde o lucrare clasată în categoria tezaur, o lucrare ce face parte din colecția de artă contemporană și 26 de lucrări clasate în 2022 în categoria fond.
În realizarea expoziției a fost inclus și Tezaurul Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Timișoara, o colecție de artă bisericească care moștenește lucrări de artă semnificative și reprezintă legătura dintre cultura sârbă și cea românească.
După aproape un secol și jumătate de existență, aceste muzee distinse au devenit embleme ale orașelor lor. Prin urmare, ambele instituții joacă un rol cheie în promovarea titlului de Capitale Europene ale Culturii, acordat orașelor lor în același timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.