16.2 C
Timișoara
vineri 1 martie 2024

Expoziția Almost night, almost light | Mathias Bar

Galeria de artă contemporană META Spațiu deschide anul cultural 2024 cu expoziția artistului Mathias Bar, intitulată "Almost night, almost light" în 15 februarie, ora 18:30.

Această expoziție reprezintă debutul solo al unuia dintre cei mai promițători artiști contemporani, Mathias Bar, la META Spațiu, după participarea sa la două expoziții de grup în 2022 și 2023. Artistul, născut în 1997 în Cluj-Napoca și absolvent al unui master în pictură la Universitatea de Arte din Cluj în 2021, a captivat atenția scenei artistice contemporane cu o pictură vie și spectaculoasă, dar care crează un spațiu intim și introspectiv.
Expoziția "Almost night, almost light" oferă o incursiune detaliată în practicile artistice ale lui Mathias Bar, centrate pe vitalitatea durabilă a formei umane în mediul pictural. Folosind o abordare stilistică care transcende granițele istorice, Bar construiește cu meticulozitate compoziții ample, conturate cu tușe luminoase. Lucrările sale dezvăluie adesea scene suspendate în fluiditatea timpului: personaje eterice care navighează prin peisaje onirice, creaturi mitice și dinamici încâlcite între figurile umane și animale, impulsionând un sentiment de conexiune și introspecție, mai degrabă decât să evoce teamă sau înfricoșare.

Narațiunile sale suprarealiste și simbolice declanșează o multitudine de gânduri absorbite în multiplele dimensiuni ale existenței umane, cu un accent deosebit pe legăturile noastre emoționale, mecanismele de supraviețuire, temerile și identitatea sinelui.
Combinând elemente gestuale cu nuanțe poetice, practica distinctivă a lui Bar îmbină perfect impulsurile anacronice, rezultând opere de artă care posedă o vitalitate ireductibilă. Infuzând pictura figurativă tradițională cu un joc contemporan de formă și culoare, Bar revitalizează peisaje suprarealiste. Aceste compoziții rezonează cu o vigoare reaprinsă în pictura figurativă pe scena artei românești contemporane, emanând o calitate unică de intimitate. Substanța picturală, fie că este subliniată cu ajutorul unui contrast clarobscur sau a unuia cromatic, este pusă în slujba reprezentării unor detalii corporale care evocă tragicul într-o manieră subtilă și subversivă.
Mathias Bar, în prezent doctorand, și-a extins practica artistică în mai multe medii de exprimare, precum pictură, grafică și instalație, explorând diverse ipostaze identitare ale imaginii corpului uman.
Galeria META Spațiu vă invită să descoperiți expoziția Almost night, almost light, deschisă publicului în perioada 15 februarie – 21 aprilie 2024. Vernisajul va avea loc în data de 15 februarie, ora 18:30, iar artistul va fi prezent pentru a discuta despre lucrările expuse.
____________________________________
Program co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Web: www.metacontemporary.ro
Email: contact@metacontemporary.ro

Alte subiecte :

Ordine și siguranță la meciul dintre AFC UTA Arad – FC U Craiova 1948

Jandarmii Grupării Mobile Timişoara asigură măsurile de ordine publică şi siguranţa spectatorilor cu ocazia derulării partidei de fotbal din cadrul SuperLigii...

Iulius Town și Alergotura te provoacă să urci sute de trepte!

Una dintre cele mai apreciate competiții în care vă puteți testa atât condiția fizică, cât și spiritul de echipă va avea loc în weekend...

Citește și :