Exemplu. Ce fac sârbii pentru copiii obezi în timp ce noi stăm nepăsători

198

În România, un copil din doi are probleme cu greutatea corporală, iar obezitatea a devenit un factor de risc. Sunt statistici alarmante care totuşi nu par să sperie pe nimeni, altfel lipsa de reacţie a autorităţilor nu poate fi explicată.

În farfuriile copiilor găsim numai alimente interzise: multă ciocolată, prăjituri cât cuprinde şi fast-food-ul de toate zilele.

Nu doar alimentele au făcut ca problema obezităţii să explodeze. Sedentarismul are şi el un rol deloc de neglijat. Iar obiceiurile alimentare şi cele de mişcare se învaţă în primii ani de viaţă.

În ţara vecină, Serbia, lucrurile stau însă cu totul altfel. La Zlatibor, staţiune aflată la 230 de kilometri de Belgrad, la o altitudine de 1.000 de metri, copiii obezi cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani beneficiază de tratament gratuit, fiind plătit de stat, la Spitalul de Boli Metabolice „Cigota”.

Aici, pacienţii au la dispoziţie 170 de camere şi personal specializat şi discret pentru că nu puţine sunt personalităţile ce vin să slăbească sau să beneficieze de tratament, departe de ochii curioşilor.

Centrul de tratament se întinde pe o suprafaţă de 16.000 de metri pătraţi, a fost deschis în anul 1964 şi derulează cel mai vechi program Wellnnes din Balcani. Cele mai multe persoane care vin la Cigota cu probleme metabolice şi ale glandei tiroide sunt de sex feminin, dar şi bărbaţii trec pragul centrului medical.

Aici sunt la mare căutare şi programele antistres şi tratamentele anticelulită.

Specialiştii de la Cigota garantează pierderea a 2,5 kilograme în prima săptămână petrecută aici şi încă două kilograme în cea de-a doua prin procedee naturale, care permit detoxifierea organismului şi eliminarea grăsimilor. Programul de slăbit prevede cinci mese pe zi hipocalorice, activităţi fizice în sala de sport, plimbări de opt kilometri pe zi, înot, dar şi întâlniri cu nutriţionişti şi psihologi, astfel ca pacientul să poată respecta şi când pleacă acasă un stil de viaţă mai sănătos.

LĂSAȚI UN MESAJ