6.2 C
Timișoara
joi 18 aprilie 2024

Eliminarea cu succes a unor rampe ilegale de deșeuri din Timișoara

Cu sprijinul comunității, după 6-8 luni de la eliminarea unor rampe ilegale de deșeuri, zonele respective au fost menținute curate. Printre zonele în care Primăria Municipiului Timișoara a acționat cu succes se numără:
– Kuncz – strada Zefirului (teren spațiu verde de 8.000 mp)
– Ciarda Roșie – în proximitatea străzii Luță Ioviță (în spatele Parcului 3 August)
– Ciarda Roșie – Legumiculturii (spațiu verde de 3 ha)
– Fabric – în spatele Bisericii Sârbești
– Lunei – strada Lunei (spațiu verde de 6.000 mp)

După ani de zile în care rampele au constituit o problemă majoră pentru comunitățile locale, Primăria Timișoara a reușit să le închidă și să mențină curățenia în zonă. Întâlnirile regulate ale managerilor de cartier cu cetățenii au jucat un rol crucial în aceste eforturi.
„Continuăm lupta pentru un oraș mai curat și un mediu sănătos alături de timișoreni. Sunt peste 60 de locații unde se abandonează frecvent deșeuri, o cifră în scădere după o serie de măsuri pe care le-am implementat. În unele zone am aplicat o soluție care s-a dovedit eficientă în alte cartiere, respectiv instalarea de camere de supraveghere, dar pe străzile Zefirului, Legumiculturii sau Lunei nu a fost cazul pentru că s-a mobilizat comunitatea. În Plopi, de exemplu, au fost zeci de activități de conștientizare și igienizări frecvente, iar acum, după o jumătate de an de la intervenția echipelor de la salubrizare, nu mai vedem aruncate deșeuri. Mulțumesc tuturor timișorenilor care se implică în stoparea fenomenului de abandon al deșeurilor”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.

Un exemplu notabil este zona Kuncz, unde strada Zefirului era sufocată de aproximativ 500 de metri cubi de deșeuri, un adevărat munte de gunoaie. Însă, prin implicarea comunității și colaborarea cu managerul de cartier, cu sprijinul echipelor de salubrizare ale primăriei, această rampă ilegală de deșeuri a fost eliminată. Aici comunitatea este foarte activă și a depus un proiect mai amplu pentru amenajarea unei zone recreative de tip parc cu o suprafață de aproximativ 8000 mp, pe terenul aparținând Primăriei Municipiului Timișoara.
În zona Fabric, Primăria a transformat o rampă de deșeuri veche de 2-3 decenii într-un spațiu agreabil pentru toți locuitorii. Au fost instalate bănci, jardiniere, coșuri ecologice, iar peretele postului trafo a fost pictat, cu sprijinul unor voluntari entuziaști.
În această perioadă, Primăria transformă un spațiu de pe strada Retezat, unde erau aruncate deșeuri. Vor fi montate băncuțe, va fi ecologizată zona și va avea loc primă discuție în comunitate, iar evoluția acestui spațiu public va fi apoi monitorizată pentru îmbunătățire continuă.
Anul trecut, Primăria a ridicat peste 11 mii de tone de gunoaie abandonate ilegal pe stradă.

Alte subiecte :

Concedierile pe piața IT din Banat nu se întrevăd, deocamdată! Rectorul Universității Politehnica Timișoara vine cu explicația

Zeci de mii de specialiști în domeniul IT din Statele Unite ale Americii și-au pierdut locurile de muncă, într-un an și jumătate. Criza industriei IT...

Zboruri accesibile pentru evadări rapide

Dacă te afli în căutarea unei modalități rapide și accesibile de evadare, alegerea perfectă poate fi reprezentată de zbor. Îți poți satisface astfel dorința...

Timișoara pentru TINEri!

Citește și :