Elevii din Timiș vor primi manuale abia în următoarele două luni

111

Conducerea Inspctoratului Școlar Județean Timiș transmite că sunt trei situații în privința manualelor. În primul rând, sunt manualele școlare pentru clasele I-IV, care sunt manuale digitale, sunt sub forma unui manual electric, și au anexat un CD. Aceste manuale au fost comandate de minister și au intrat în integralitate în depozitul ISJ Timiș. Cărțile speciale pentru elevi se vor distribui către unitățile de învățământ. Pentru clasele a IV-a s-au pregătit atât manuale noi, cât și o programă nouă, pentru anul școlar ce va începe luni.

”În data de 12 septembrie, pe băncile școlilor, vor fi 7 titluri. Aceste titluri au venit și ele integral, iar 6 titluri, datorită contestațiilor, care au fost depuse la minister, vor întârzia. Două dintre titluri vor ajunge în luna septembrie și la începutul lunii octombrie, datorită contestațiilor. Deoarece contestațiile s-au rezolvat și se lucrează la tipărirea manualelor, aceste două tipuri vor ajunge în următoarele două luni, în școli. În ceea ce privește celelalte 4 tipuri, contestațiile nu s-au rezolvat încă, astfel că ele vor întârzia”, spune Halsz Ferenc, inspectorul școlar general adjunct al județului Timiș.

A doua situație prevede manualele școlare retipărite pentru clasele V-X. În acest caz, răspunderea a stat doar la conducerea ISJ Timiș. Pentru rezolvare, ISJ a avut alocată suma de 325.000 de lei. Cu acești bani s-au încheiat contracte cu 25 de edituri, iar manualele deja solicitate, au fost livrate pînă la data de 23 august și astfel au fost împărțite unităților de învățământ. Și totuși, nu este vorba de o retipărire integrală, ci de manuale în proporție de 10-15% tipărite noi, restul fiind cele de la unitatea de învățământ, spune inspectorul școlar general adjunct din Timiș.

A treia categorie, care intră în noutatea anului școlar, de anul acesta, vizează manualele de clasa a XI și a XII. Aceste clase fac parte din învățământul care nu este obligatoriu pentru elevi, astfel că nu au fost distribuite manuale gratuite, până anul acesta. Editurile manualelor au purtate mai multe negocieri cu ministerul, iar inspectoratele școlare doar au semnat contractele de tipărire a acestor manuale. Contractele prevăd un termen de livrare a manualelor de 51 de zile. Prin urmare, manualele vor sosi undeva prin luna octombrie.

LĂSAȚI UN MESAJ