15.1 C
Timișoara
marți 21 mai 2024

Focarul de Norovirus de la Colegiul Loga, declarat „închis” de autorități. Sursa infectării încă rămâne un mister

 

ACTUALIZARE:

Sursa focarului cu Norovirus de la Colegiul Național „C.D. Loga” nu a fost descoperită nici până astăzi. Probele biologice, atât cele de la pacienți cât și cele din apa potabilă au fost trimise la Institutul Cantacuzino pentru analiză. Experții au identificat prezența virusului la 8 dintre pacienți, dar nu au reușit să determine cauza exactă a îmbolnăvirii.

În probele trimise pentru analiză la Institutul Cantacuzino s-a confirmat prezenţa Norovirusului doar în probele biologice (scaun) recoltate de la pacienţii internaţi, iar probele de apă recoltate din incinta unităţii de învăţământ nu conţin microorganisme patogene. Prin urmare, în conformitate cu metodologia şi având în vedere faptul că în ultimă săptămâna nu s-a mai prezentat, la nici o unitate sanitară din judeţ, nicio persoană cu simptomatologie sau lanţ epidemiologic cu focarul de Norovirus declarat, acesta a fost închis cu sursa neidentificată. Din cele 10 probe recoltate, opt au fost pozitive”, informează Direcția de Sănătate Publică Timiș. 

Pentru că în județ nu a mai fost înregistrat niciun alt caz de Norovirus, focarul de infecție a fost declarat închis de autorități.

Elevii, instuiți să respecte în continuare măsuri de igienă

Cursurile s-au reluat la Colegiul „C.D Loga” încă de săptămâna trecută. Odată întorși în bănci, cei peste 900 de elevi ai colegiului, dar și cei 60 de angajați ai instituției sunt nevoiți să respecte o serie de măsuri pentru prevenirea unui nou focar.

Atât elevii cât și părinții au fost informați despre ce măsuri de igienă să respecte pentru a se feri de îmbolnăvire. „Le-am trimis și comunicate atât părinților cât și elevilor pentru a-i instrui. Am vorbit cu diriginții, iar ei au discutat și cu copiii, afirmă Violeta Bontilă, directoarea Colegiului „C.D. Loga”.

Deși rezultatele analizei probelor de apă sunt conforme, conducerea instituției se ferește să-i lase pe elevi să folosească sursele de apă din școală. „Am primit analizele rezultatelor, care au fost conforme, atât pentru apa de la robinet cât și cea de la purificatoare. Săptămâna aceasta nu le vom folosi ca să fim siguri că nu se aglomerează copii în anumite locuri”, spune directoarea Colegiului Loga Violeta Bontilă.

În următoarele zile, elevii Colegiului Loga își vor aduce apă îmbuteliată de acasă, vor mânca pachețelul de acasă. Ei au fost instruiți să nu împartă mâncarea cu ceilalți colegi și nici să nu bea apă din aceeași sticlă. De asemenea, copiii au fost îndrumați să-și spele mâinile mai des.

La Colegiul „C.D. Loga” se efectuează și un triaj epidemiologic. Dacă în timpul cursurilor sunt elevi care acuză probleme digestive, este contactat medicul școlii. Apoi, părinții vor fi chemați să-i ia acasă.


 

Elevii Colegiului „C.D. Loga” internați cu Norovirus la Spitalul Louis Țurcanu au fost tratați

Din cei 15 elevi internați în spital, au mai rămas doar doi, care așteaptă confirmarea medicilor pentru a fi lăsați să plece acasă.

„Sunt bine cu toții, cred că a fost doar o chestiune de spectru viral. I-am testat cu atenție ca să fim siguri că nu există posibilitatea unei situații epidemiologice excepționale”, spune medicul pediatru Mihai Gafencu.

Din cei 15 copii internați, 10 au plecat acasă la cerere. Ceilalți cinci au fost testați PCR. Testele lor au ieșit pozitive cu Norovirus. Ei au fost tratați și externați. Ceilalți doi elevi rămași urmează să fie lăsați acasă și ei.

Sursa infecției încă nu este cunoscută. Analizele sunt încă în lucru, după cum transmite Cornelia Bubatu, purtătoarea de cuvânt DSP Timiș.

Infecția cu Norovirus afectează sistemul digestiv și cauzează dureri abdominale, greață, vărsături și dureri de cap.

Pentru a evita infecția cu Norovirus este esențială spălarea mâinilor înainte de mâncare, dar și după folosirea toaletei.

Sursă foto: Wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :