Elevii care iau note mai mici de 5 la Evaluarea Națională, trimiși la școli profesionale

3574

Elevii de clasa a 8-a s-ar putea trezi la un liceu profesional dacă iau sub nota 5 la Evaluarea Naţională. E o măsură anunţată de Ministerul Educaţiei, care, în opinia sindicatelor, nu e greşită, dar e anunţată prea târziu, pe ultima sută de metri. Acestea propun să fie amânată pentru anul viitor.

Aproape 6000 de locuri din clasele de liceu vor dispărea de anul acesta, odată cu modificările făcute de către Ministerul Educației.

Potrivit noilor reglementări, inspectoratele școlare vor fi obligate să taie din clasele de liceu pentru a le transforma în școli profesionale. Părinții și elevii care vor da examenul în scurt timp sunt surprinși de modificările anunțate.

Sindicaliștii din Educație spun că schimbarea va crește rata abnandonului școlar.

Nu poţi schimbă regulile jocului, în timpul jocului. Noi avem judeţe sărace unde nu mai există agenţi economici. Nu vor fi clase profesionale viabile, nu vor fi clase de profesională căutate de elevi”, a declarat Marius Nistor, preşedintele Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, spune că măsura a fost necesară pentru ca elevii care iau note sub 5 să nu mai fie admiși la liceu.

Noi am început din noiembrie să discutăm cu inspectoratele şcolare, din păcate unii nu ne-au luat în serios solicitarea. Această încercare ne duce, zic eu, către cei care nu au abilităţi teoretice, ci mai multe abilităţi practice să înveţe o meserie”, a spus Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei.

sursa – stiri.tvr.ro

1 COMENTARIU

  1. Se pare ca la Ministerul Invatamantului nu se stie nimic de orientarea scolara si profesionala, care e mult mai mult decat sa te uiti la niste note la diferite materii.

LĂSAȚI UN MESAJ