21.2 C
Timișoara
miercuri 8 mai 2024

Eleganță și noblețe! Conacul baronului Mocioni pe cale să–și recapete strălucirea printr-o investiție de aproape 3 milioane de euro

Conacul Mocioni de la Foeni (județul Timiș), construit în anul 1750, este restaurat din fonduri din Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, în valoare de 2,6 milioane de euro. Reprezentanții firmei de construcție spun că lucrarea va fi gata de-abia la toamnă.

Conacul de la Foeni, una din cele cinci reşedinţe ale familiei Mocioni, care a condus viaţa politică a românilor din Ungaria timp de opt decenii, este în curs de restaurare. Lucrările au demarat în ianuarie 2023, ca urmare a unei finanțări primite de actualul proprietar Consiliul Județean Timiș, din Norvegia, Islanda şi Lichtenstein prin proiectul Ro-Cultura, în valoare de 2,6 milioane de euro.

Deși lucrările de reabilitare și refuncționalizare trebuie să fie gata în aprilie 2024, conform documentație, acest lucru este imposibil. În timpul lucrărilor au apărut foarte multe elemente noi care au necesitat lucrări suplimentare. Au apărut lucrări structurale, astfel că a fost imposibil să se avansaze mai repede.

Reprezentanții firmei de construcție spun că lucrarea va fi gata de-abia la toamnă.

Conacul cu fațadă neoclasică a fost construit de familia Mocioni în 1750.

Familia Mocioni se numără printre familiile de frunte macedoromâne din Ungaria. Reprezentanţii lor au devenit importanţi oameni de afaceri, au creat întreprinderi prospere și au pătruns, prin căsătorii, în rândurile nobilimii din Ungaria şi Austria.

CAP, baie comunală, depozit și sală de sport

Odată cu instaurarea regimului comunist în România, proprietatea a fost naţionalizată şi a funcţionat ani la rând ca CAP, baie comunală, grădiniţă, depozit, sifonărie, sală de sport. S-au făcut intervenții de recompartimentare fără a se ține cont că e monument istoric.  Au fost multe elemente distruse, s-au adăugat alte elemente parazitare. După anul 1990, în clădire a funcționat o discotecă la subsolul conacului, apoi a devenit cămin cultural.

Printre ultimele intervenții neprietenoase a fost montarea geamurilor din tâmplărie PVC.

Pe o anumită zonă, clădirea era părăsită, pe o jumătate funcționa o grădiniță.

În acoperiș erau găuri și ploua efectiv înauntru.

Au existat intervenții făcute până în 1945, iar după Al Doilea Război Mondial au urmat altele. S-a continuat cu intervenții neconforme cu monumentele au fost făcute după Revoluția din 1989.

Geamurile temopan au fost montate în 2005, după inundațiile care au afectat și comuna Foeni. Conacul a fost folosit ca adăpost pentru sinistrați.

În proiectul de reabilitare s-a urmărit să se elimine elementele parazitare, apărute în ultimul secol, pentru a scoate la iveală imaginea de la 1812.

Ce s-a făcut până acum la Foeni

În timpul descărcării arheologice, în curtea conacului s-au găsit o necropolă cu 233 de morminte, vechi de 800 de ani.

S-au urmat principiile de restaurare din Carta de la Veneția, s-au folosit materiale compatibile și prietenoase cu clădirea. Tot mobilierul va avea un stil de epocă și s-a propus includerea elementelor din anticariat, pentru a obține o imagine cât mai autentică.

Se lucrează pe toate nivelurile, la subsol, la parter și la acoperiș.

În partea din spate, s-a demolat și s-a refăcut integral porticulul posterior. Era într-o stare de degradare avansată.

Intrarea în conac se face prin Salonul de primire, iar de acolo se ajunge în Salonul de onoare. Este singura încăpere unde s-au păstrat elemente arhitecturale, opt coloane cu capiteliu în frunte.

Va exista un spațiu multifuncțional în fosta sală unde a existat o scenă pentru evenimente, iar în partea stângă se va face o bibliotecă, iar în partea dreaptă va fi un spațiu expozițional.

Subsolul va rămâne integral cu cărămidă aparentă. A fost curățat, igienzat. Sub salonul de primire și spațiul expozițional, pe vremea Mocionilor a funcționat o cramă.

Întregul acoperiș a fost refăcut. Urmează rampele pentru accesul din spate, scările din față.

Muzeu dedicat familiei Mocioni

Potrivit proiectului la parter se vor amenaja un salon de primire și un hol de onoare, ce vor permite găzduirea unor evenimente complexe.

De asemenea, va mai exista un muzeu dedicat familiei Mocioni, o bibliotecă dotată inclusiv cu tehnologii moderne, precum și o cafenea culturală.

Curtea și grădina vor fi amenajate peisagistic, pentru a permite organizarea de evenimente. Va exista și o fântână artiziană la intrarea în conac.

Proiectul are și un ambasador, care veghează de la distanţă ca tot ce se va face la Foeni să respecte istoria. Este vorba de baronul Michael de Styrcea, descendentul familiei Mocioni, care trăieşte în Anglia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :