Efectul Zombie! Tineri prăbușiți pe străzi sub efectul noului drog

669

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, marți, după publicarea unor imagini cu numeroşi tineri surprinşi prăbuşiţi pe străzile oraşului Câmpia Turzii, judeţul Cluj, care s-ar fi aflat sub influenţa drogului „Zombie”.

Drogurile „Zombie” pot avea efecte cutremurătoare asupra sănătăţii fizice şi psihice asupra celor care le consumă. Efectele secundare pot fi de-a dreptul înfricoşătoare, ajungând chiar până la convulsii sau comă, explică Tudor Ciuhodaru, medic primar în Medicina de Urgenţă.

„Povestea nu e chiar nouă. Vorbim de droguri de sinteză, de design, de aşa-zisele etnobotanice sau săruri de baie care pot avea efecte importante asupra sănătăţii. Aici vorbim de realizare de depersonalizare. Efectele neuropsihice şi motorii sunt pe primul plan.

Pe de altă parte, vorbim despre efectele cardiovasculare cu tulburări paroxistice de ritm: creşterea tensiunii arteriale. Pe partea de afectare respiratorie hepatică, renală sunt unele dintre acestea care consumate pe cale inhalatorie injectabilă sau injerabilă produc numeroase efecte secundareSe poate ajunge în comă cu sindrom convulsivant ce necesită măsuri de terapie intensivă, resuscitare polemică.

E foarte dificil de tratat un astfel de pacient pentru că de cele mai multe ori examenele toxicologice uzuale pe care le avem la UPU nu degerează aceste substanţe, de aceea se cheamă droguri de sinteză. E o modificare chimică făcută.

Din păcate, legea mea care a trecut prin Parlament privind interzicerea drogurilor de sinteză nu a reglementat şi comercializarea pe net. Aşa că, pe online, sub aparenţa sărurilor de baie sau produse pentru plante, se comercializează aceste substanţe în continuare. Sunt foarte ieftine şi extrem de uşor accesibile.

Dacă în 2008 tratăm în special pacienţi la sfârşitul săptămânii – acel consum recreaţional de studenţie – acum avem vârste din ce în ce mai mici ale acestor consumatori de 13-15 ani şi care ajung chiar de la primele ore ale dimineţii la UPU.

E o problema de sănătate publică fără discuţie care ar trebuie corectată o dată la nivel legislativ, iar pe de altă parte, prin introducerea educaţiei pentru sănătate.

sursa – capital.ro

foto – turdanews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ