Economia din Belarus așteaptă oportunități de colaborare cu mediul de afaceri din Banat VIDEO

303

Excelența Sa Andrei Grinkevich, ambasadorul Republicii Belarus în Romania a făcut astăzi o vizită protocolară la sediul Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Timiș.

A fost primit de Florica Chiriță directorul general al Camerei și de membri ai colegiului de conducere. Echipa părții române a fost formată din Vasile Cotuna de la secțiunea Comerț, Turism, Transport , Darius Georgiu președintele secțiunii Agralim, Alina Daminescu director comercial UTT, Amira Ciobotea responsabil țară și Rodica Olinic consilier relații publice.
Principalul scop al vizitei a fost legat de prezentarea potențialului economic al Republicii Belarus. De amintit că acestă țară este într-o expansiune economică deosebită și are bune relații comerciale cu mai toate statele europene atât comunitare cât și din afara spațiului comun.

cciat belarus ambasador andrei grinkevich (12)

O altă importantă componentă a discușiilor a fost o posibilă lărgire a relațiilor bilaterale care ar putea fi complementare la anumite marfuri și servici. A fost pomenită aniversarea a celor 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice oficiale între cele două țări. Relațiile sunt mult mai vechi dar sub alte forme.

Conform spuselor ambasadorului, în Belarus se produce cam orice din aproape toate domeniile. Țara are un carcter complex: atât producție agricolă dezvoltată cât și industrie dezvoltată. Principalele ramuri productive sunt din domeniul lemnului, atât brut cât și prelucrat, mașinării dar și utilaje din domeniul construcțiilor de mașini. Belarus este larg reconoscut în lume pentru mașinile pentru agricultură din care se pot enumera o gamă largă de tractoare. Se mai produc autobuze și troleibuze.

cciat belarus ambasador andrei grinkevich (15)

Schimburile comerciale dintre țările noastre sunt destul de bune dar nici pe departe la adevăratul potențialul. Exporturile din Belarus au crescut în ultimul an cu circa 20 de procente față de anul precedent.

De asemenea Republica Belarus are capacitate foarte mare de a exporta o gamă largă de țevi și conducte și multe echipamente metalurgice și de oțelărie. O mare parte din echipamentele electrotehnice si electrocasnice merg la export și se bucură de o apreciere pe piețele lumii.

A fost remarcat faptul că potențialul țărilor noastre este cam identic ceea ce ar putea fi și o problemă dar gestionată bine situația ar putea fi și un mare avantaj că avem economii similare. Se vor căuta noi pași de colaborare.

În lunile următoare se vor organiza atât misiuni economice reciproce concretizate în delegații de oameni de afaceri care vor vizita judeșul nostru, respectiv de la noi vor pleca spre Belarus. Așezarea geografică a Republicii Belarus la intersecția direcțiilor mari din Asia către Uniunea Europeană ar putea să facă relațiile dintre țările noastre mai benefice decât până acum.

LĂSAȚI UN MESAJ