15.1 C
Timișoara
vineri 29 martie 2024

Echipa de fotbal Politehnica Timișoara devine societate comercială pe acțiuni

În toată regiunea noastră de la Timișoara, Arad dar și Oradea s-a jucat fotbal de peste un sec ol în urmă. De fapt se poate spune că aici a fost un adevărat leagăn al fotbalului.

Încă de la finalul secolului al XIX-lea existau echipe școlare, muncitorești sau de cartiere.

Mai apoi au apărut și team-urile studențești. La noi în urbe aproape odată cu apariția „Școlii Politehnice” a apărut și echipa de fotbal a politehniștilor. De aproape o sută de ani (atestați cu documente) se joacă cu mare dăruire fotbal. Chiar dacă de-a lungul timpului echipa s-a numit în fel și chip: Politehnica, Știința sau simplu Poli, a stat sub semnul a două constante.

A fost o echipă a întregii comunități locale în aceiași măsură în care a fost a Universității Politehnice sau Institut cum s-a mai numit o bucată de vreme.

Deși ultimul deceniu a dus la scindarea în mai multe formațiuni a fostei Politenici și chiar au apărut echipe cu același nume ce concurat fratricid pentru cam aceleași scopuri marea performanță din prima ligă le-a fost străină.

De cinci ani echipa joacă onorabil în liga secunda dar parcă accederea mai sus nu le reușește. Din mai multe motive din care principalul este cel economic. Nu este simplu de finanța o grupare în cea mai înaltă divizie.

Semne bune se arată. Eforturile a mai multor entități se conjungă și se pare că în sfârșit va ieși ceva serios. Sunt toate motivele să credem noua grupare ce va duce la o societate pe acțiuni ce va face sport pe bazele unei adevărate societăți comerciale.

Clubul nostru a intrat într-o nouă eră

Vineri, în aula modernei biblioteci a Politehnicii s-a oficializat constituirea noii societăţi pe acţiuni: Societatea Sportivă Universitară Politehnica Timişoara SA. SSU Politehnica e un proiect planificat de mai bine de un an de zile cu scopul de a atrage alături de Politehnica întreaga comunitate alb-violetă, inclusiv mediul de afaceri, iar în acest mod performanţele sportive mult dorite să devină realitate în cel mai scurt timp. Modelul urmat şi adaptat a fost cel al cluburilor germane.

Societatea pe acţiuni e reprezentată de un Consiliu de Administraţie format din şapte membri: Viorel-Aurel Şerban (preşedinte Politehnica Timişoara), Cristian Romoniţă (vicepreşedinte şi reprezentant Druckeria), Liviu Cădariu-Brăiloiu (prorector UPT), Saşa Moza (reprezentant Druckeria), Gheorghe Iova (reprezentant Cramele Recaş), Cosmin Contra (fost fotbalist internaţional) şi Duşan Filipaş (antreprenor).

„Mă bucur că trăim acest eveniment, consider că peste câţiva ani va arăta ca un eveniment care a schimbat radical modul de percepţie a ce face Politehnica şi care este rolul ei în această parte a ţării… Această societate pe acţiuni vine din nevoia noastră de a găsi formula prin care echipa Politehnicii să devină o echipa comunităţii. Aşa cum Universitatea Politehnica a fost în întreaga ei activitate motorul aceste regiuni e timpul şi ca echipa de fotbal să preia această onorabilă şi grea sarcină de a reprezenta la cel mai înalt nivel fotbalul din această parte a ţării. Poate de mai bine de un an am încercat să găsim formula ideală pentru ca această societate să-şi respecte cele două mari deziderate. Primul, să reprezinte în continuare ca instituţie Politehnica, să fie prin principiile ei dătătoare a unui alt mod de a privi inclusiv sportul. Al doilea, să devină încet încet, aşa cum a fost de-a lungul timpului, echipa comunităţii. De aceea lucrurile au mers destul de greu, pentru că trebuiau adaptate aceste cerinţe ale noastre, la ce înseamnă modul de organizare al societăţilor. Din păcate nu am putut prelua în totalitate modelul german al cluburilor de fotbal. Dar prin acte care însoţesc actul constitutiv, cred că am reuşit acest demers”, a declarat Viorel-Aurel Şerban, preşedintele Politehnicii.

Deoarece o societate pe acţiuni are nevoie de minimum doi acţionari, la SSU Politehnica aceştia sunt la momentul formării noului SA: Clubul Sportiv ASU Politehnica Timişoara (care are ca asociaţi Univ. Politehnica, Fundaţia Politehnica şi Asociaţia Foştilor Absolvenţi şi Angajaţi ai Politehnicii – Alumni), cu o majoritate de 90% din acţiuni, şi Asociaţia Suporterilor Timişoreni „Druckeria”, cu 10%. „Principiile sunt specifice unei societăţi pe acţiuni. Toate regulile de bună funcţionare trebuie să respecte regulile unei societăţi pe acţiuni, în acelaşi timp şi regulile care ţin de faptul că este o societate comercială sportivă. Trebuie să avem acordul atât al Ministerului Tineretului şi Sportului, care ne va acorda noul CIS, cât şi al Federaţiei Române de Fotbal, care trebuie să ne ofere afilierea ca şi continuatoare a Asociaţiei Sportive Universitare Politehnica Timişoara”, a adăugat Viorel-Aurel Şerban.

Primul mare pas a fost făcut, s-a obţinut certificatul de înregistrare a noii societăţi sportive, din punct de vedere juridic. Pasul următor e ca până la începutul sezonului 2021-22 să se obţină dreptul de la autorităţile competente (Ministerul Tineretului şi Sportului şi FRF) ca clubul nostru să funcţioneze în cadrul acestei societăţi.

Cei implicaţi în proiect şi-au luat angajamentul printr-o convenţie să respecte anumiţi paşi în dezvoltarea societăţii pe acţiuni, dar în primul rând să respecte principiile de la care s-a pornit. „Să fie o societate transparentă, să dea încredere celor care ni se pot alătura, că aici lucrurile se vor desfăşura în cea mai corectă modalitate de lucru. Oamenii să simtă că vin la un proiect care să-i reprezinte. Acest proiect vrea să arate ţării că şi în Timişoara există oameni de afaceri, companii de succes, care se alătură într-un proiect curat… dorinţa primordială e să dezvoltăm sportul de performanţă, ca într-un număr de ani Timişoara să devină una din principalele forţe din campionatul României şi să ne bucure cu jocul şi performanţele ei. Ne inhămăm la un proiect foarte generos, dar şi foarte complex în acelaşi timp. E nevoie de multă muncă şi mult sprijin”, a concluzionat preşedintele Politehnicii.

Aşadar, următorii paşi vor fi obţinerea CIS-ului pentru noua societate şi afilierea la FRF în timp util pentru noul sezon, mărirea capitalului social cu drepturile federative ale jucătorilor, apoi emiterea a 2.000 de acţiuni către Druckeria şi Univ. Politehnica. Tranzacţie care se va realiza la valoarea nominală a acţiunilor. Urmând ca pe viitor să fie puse la dispoziţie acţiuni adresate tuturor timişorenilor, oamenilor de afaceri şi nu numai. „Dorim să avem o abordare 100% deschisă, transparentă şi de a crea performanţă. Dorim să readucem 30.000 de oameni pe stadion, pe noul stadion”, a precizat Duşan Filipaş.

„Eu, începând fotbalul aici la Timişoara, întotdeauna am avut de gând să ajut la revigorarea fotbalului din Timişoara. Din toate punctele de vedere. Oferindu-mi-se această posibilitate am acceptat cu drag, le-am spus colegilor din Consiliul de Administraţie, am venit pentru că mi s-a expus un proiect pe termen mediu-lung în care Timişoara să redevină o forţă în fotbalul românesc. E un vis de-al meu de când în Timişoara nu a mai existat fotbal de nivel foarte mare. Sper ca toţi cei implicaţi în sportul din Timişoara să se implice în acest proiect. Cu cei care sunt acum la masă nu e suficient, sunt sigur, avem nevoie de sprijinul autorităţilor, în primul rând pentru a se crea infrastructura necesară. Nu doar pentru ca Politehnica să dispună de ea pentru a face performanţă, ci şi celelalte echipe din Timişoara să aibă aceleaşi condiţii şi fotbalul bănăţean să redevină o forţă. De aceea apelez la toţi oamenii care sunt polişti să vină lângă echipă, să ajute această echipă să redevină o forţă. Din punct de vedere sportiv sunt alături de cei care conduc această echipă, inclusiv antrenor, staff tehnic, jucători, îmi pun la dispoziţie toată experienţa acumulată, să ajut cu ce pot eu acest proiect”, Cosmin Contra

„Aş dori să prezint mulţumiri şi respectul nostru pentru cei care au dus echipa la acest nivel, Univ. Politehnica, împreună cu suporterii… Principala motivaţie pentru Cramele Recaş e că iubim această echipă şi spiritul acestei echipe, cu spectatorii ei şi ce s-a intâmplat de-a lungul anilor, îmi amintesc de Celtic, Atletico Madrid, ploaia cu Steaua, meciurile cu Dinamo şi aşa mai departe. Avem convigerea că prin asocierea celor două branduri ambii parteneri au de câştigat, Poli prin infuzia de capital binevenită şi necesară. Noi, prin îmbunătăţirea imaginii Cramelor Recaş. Şi sigur că prin tot ceea ce vom face vom încerca să ducem la un nivel foarte ridicat aspectul de imagine. Vedem asta ca o oportunitate. Dorim ca preluând acest proiect de la Liga 2, împreună cu oamenii de afaceri şi firmele din Banat care simt ceva pentru Poli să îl ducem la un nivel superior, ca în 5-7 ani să ducem la nivel de cupele europene, pentru a permite ca afacerea să se autosusţină la un moment dat. Vedem proiectul ca pe o afacere din care noi nu putem câştiga decât imagine. O afacere însă pe principii şi reguli de afaceri. Odată stabilite vor trebui respectate de toţi care fac parte din proiect… E absolut nevoie să se simtă această schimbare. La echipă, începând cu condiţiile care li se oferă, până la tot ce înseamnă organigramă şi structură a acestui proiect. E ceea ce dorim. Noi Cramele Recaş nu am acceptat niciodată mediocritatea. E un moment zero şi dorim ca iubitorii de Poli să vină alături de noi, pentru că este o investiţie cu sume mari, la care trebuie să participe marea majoritate a oamenilor cu potenţă financiară din zona Banatului… Credem că pilonii acestui proiect ar trebui să fie în continuare Univ. Politehnica, Druckeria, dar va trebui să găsim soluţii să aducem alături de proiect, Primăria Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş şi oameni de afaceri cu potenţă financiară… Ne dorim să fim un exemplu peste ani de zile. Oricum e o noutate pentru peisajul fotbalistic românesc acest proiect”, Gheorghe Iova, reprezentant Cramele Recaş.

„Chiar zilele acestea s-au făcut 9 ani de când Druckeria a preluat echipa, ce am reuşit, se ştie… Au fost cinci ani la rând în Liga 2. Druckeria, împreună cu Univ. Politehnica, mai mult de atât nu pot la momentul actual, trebuia făcut ceva. Noi o vrem pe Poli în Liga I, pentru asta trebuie să găsim parteneri. Mă bucur că sunt aici, că ni s-au alăturat nişte oameni la acest proiect şi de azi înainte suntem o echipă şi mergem înainte spre performanţă. Ca un semn de apreciere pentru toţi suporterii care au fost voluntari de-a lungul timpului, ei vor avea prioritate la achiziţionarea primelor acţiuni”, Cristian Romoniţă, reprezentant Druckeria

„E un proiect pe care, din punctul meu de vedere şi împreună cu colegii mei, îl vom aborda cu entuziasmul acela, când eşti copil şi descoperi fotbalul, dar şi cu responsabilitatea de a reprezenta una dintre cele mai frumoase echipe din Timişoara, Banat şi România. Şi când spun una dintre cele mai frumoase echipe din Banat mă emoţionez. Vorbim de o echipă cu o tradiţie de 100 de ani şi sunt convins că vom reaprinde speranţa şi mândria de a fi polist”, Duşan Filipaş, antreprenor

Alte subiecte :

„Monoloagele solitudinii” la Teatrul Cetății

Teatrul Cetății își deschide noua stagiune cu o distopie teatrală despre solitudine, o ”colecție de singurătăți” care, ca o lentilă...

Avansează amenajarea parcării de pe Martir Ioan Stanciu 

Zeci de locuri de parcare, spații verzi și alei prind deja contur în locul terenului dezafectat de pe strada Martir Ioan...

Citește și :