13 C
Timișoara
vineri 19 aprilie 2024

După o licitație ,,cu cântec, situația construirii noului spital din Lugoj rămâne în ,,pronunțare!”

La aproape cinci luni de la demararea licitației pentru proiectarea și execuția lucrării pentru noul spital lugojean, rezultatul ei a fost anulat, toate demersurile urmând a fi reluate. Acest fapt va duce la o întârzierea cu cel puțin trei luni a începerii construcției respective, după cum au declarat autoritățile locale. Data limită până la care se va acorda finanțarea europeană pentru acest proiect este jumătatea anului 2026

Inițial, la momentul depunerii documentelor pentru licitație, în luna septembrie a anului trecut, Claudiu Buciu, consilierul personal al primarului interimar lugojean Bogdan Blidariu și responsabil al acestui proiect, se declara mulțumit de cele două firme care și-au depus candidatura pentru această lucrare: „Două companii au depus ofertă. Ambele companii prezintă garanția, prin dimensiunea și experiența pe care o au, că pot duce la bun sfârșit acest obiectiv”.

În luna decembrie 2023, după încheierea evaluării financiare, doar una dintre cele două firme s-a încadrat în valoarea estimată a contractului, rămânând astfel în cursa pentru câștigarea licitației. Doar că, ulterior, în urma verificărilor documentelor, s-a considerat că respectiva firmă (o asociere de trei firme, una din Turcia și două autohtone) nu a demonstrat respectarea condițiilor esențiale cerute de autoritățile lugojene, fapt consemnat și de către Agenția Națională pentru Achiziții Publice.

După cum a declarat Claudiu Buciu, responsabilul proiectului, documentele prezentate de respectiva asociere de firme drept experiență în domeniul unor construcții similare nu s-au dovedit conforme cu cerințele impuse: „Din păcate, asocierea nu a putut face dovada experienței similare solicitate. Mai mult, în ceea ce privește experiența în domeniul construirii de spitale, asocierea a depus documente prin care a încercat să inducă în eroare comisia de evaluare, respectiv a depus documente neconforme cu realitatea. Aceste documente au provenit de la societatea din Republica Turcia, dar au fost asumate, pentru conformitate, cu originalul de către liderul asocierii, o importantă societate ce activează în domeniul construcțiilor din România. Certificarea pentru conformitatea cu originalul a documentelor prezentate a ridicat suspiciuni rezonabile că liderul asocierii are cunoștință despre caracterul nereal al documentelor prezentate

Un alt motiv pentru care a fost anulată această licitație l-a constituit și existența unor suspiciuni în ceea ce privește legalitatea documentelor depuse inițial, după cum a mai declarat Claudiu Buciu: „Multiplele neconcordanțe dintre diversele documente depuse în susținerea experienței similare (contracte, recomandări, recepții, facturi, detalieri ale prețului prestațiilor, detalieri ale perioadei contractuale), erorile grosolane de redactare a documentelor înaintate, folosirea de ștampile la date la care acestea nu puteau exista, utilizarea de documente standard, cu coduri de generare legate de momentul creării acestora, utilizarea de semnături identice pe mai multe documente, precum și faptul că proiectul prezentat în ofertă (trei fotografii) este realizat în realitate în SUA, într-o altă bază militară și de către un alt constructor, ne-au întărit în mod rezonabil convingerea că ofertantul a încercat să inducă în eroare comisia de evaluare, prin utilizarea de documente neconforme cu realitatea”.

Licitația urmează a fi reluată imediat după aprobarea în Consiliul Local Municipal a bugetului local, ceea ce se va întâmpla, cel mai probabil, la jumătatea lunii februarie.
Claudiu Buciu, responsabilul acestui proiect, într-o declarație dată în momentul publicării în luna februarie a anului trecut a listei finale a spitalelor ce se vor construi/extinde/moderniza din fonduri alocate prin PNRR, estima ca dată probabilă pentru începerea lucrărilor la noul spital lugojean ca fiind în vara anului 2023: „Dacă totul merge bine, lucrările efective vor fi demarate la sfârșitul acestei veri”.

Proiectul noului spital lugojean are o valoare de aproape 150 de milioane de euro, cu finanțare suportată în proporție de 95% din fondurile europene provenite prin PNRR și 5% din bugetul Primăriei Municipiului Lugoj. Semnarea contractului a fost făcută în luna martie 2023, de către primarul interimar al municipiului Lugoj, Bogdan Blidariu, care l-a desemnat responsabil de proiect pe consilierul personal al domniei sale, Claudiu Buciu.

Din păcate, chiar dacă estimările celor implicați în proiect dau ca liniștitoare întârzierea începerii lucrărilor, reluarea procedurilor de licitație, care poate dura și până la șase luni, cum s-a întâmplat cu cea anulată, pune sub semnul întrebării încadrarea în termenii prevăzuți în momentul probării investiției.

Augustin Bercean

 

Alte subiecte :

Citește și :