După legea salarizării, o nouă propunere controversată a PSD. Vezi cum sunt afectate firmele din Banat!

244

După ce și-a ridicat în cap sindicatele cu noua lege a salarizării, PSD vine cu o nouă inițiativă legislativă ce riscă să producă numeroase controverse.

Mai precis, pregătește o amnistie fiscală pentru firme și persoane fizice, ca în 2011 pe vremea premierului Emil Boc și ca în 2015, când era prim-ministru Victor Ponta.

De data aceasta, lucrurile vor sta puțin altfel pentru că acum se vrea anularea penalităților de întârziere, precum și a jumătate din dobânzile aferente obligațiilor de plată principale către bugetul general consolidat, administrate de ANAF. Anularea se face doar pentru datoriile ce au fost acumulate până la data de 30 iunie 2017.

Pentru a vă bucura de această amnistie fiscală, va trebui să plătiți principalul datoriei până la data de 30 septembrie, și până la 31 decembrie 2017 a cotei de 50% din dobânzile aferente obligațiilor de plată principale cu termene de plată anterioare datei de 30 iunie 2017, stabilite prin decizii de calcul comunicate.

De asemenea, pentru a beneficia de amnistia fiscală va trebui să faceți și stingerea până la data de 31 decembrie 2017 a obligațiilor de plată principale curente administrate de ANAF cu termene de plată cuprinse între 1 iulie-31 decembrie 2017, împreună cu accesoriile calculate pentru eventuale întârzieri la plata acestor obligații principale, stabilite prin decizii până la 31 decembrie 2017.

Și, poate cel mai important, va trebui să depuneți o cerere de acordare a acestor facilități până la data de 31 decembrie 2017.

Amnistia fiscală nu e văzută cu ochi buni

Întotdeauna astfel de măsuri sunt primite bine de unii și văzute rău de alții. Există un hazard moral în adoptarea unor astfel de măsuri pentru că transmit un semnal către bunii platnici că nu merită să fii corect”, a declarat economistul Aurelian Dochia.

Pe de altă parte s-au făcut argumente și pentru ștergerea datoriilor. „În spațiul public s-au adus argumente că ar trebui să se pornească de la zero cu datoriile și s-au dat exemple de ceea ce s-a întâmplat în alte țări care au adoptat astfel de măsuri”, a mai spus Dochia.

El crede că nu există argumente decisive într-o parte sau alta, mai ales că o amnistie fiscală nu are rolul de a face curățenie pentru că vom fi corecți cu toții. „Niciodată nu s-a întâmplat ca toți să fie corecți și nici nu cred că se va întâmpla. Cei care sunt rău-platnici vor continua să se comporte așa și după ce vor trece efectele amnistiei fiscale și să acumuleze noi datorii”, a declarat economistul.

Mai mult, este vorba și de persoane private, iar acesta este de părere că de aici vor începe și speculațiile în privința acestei amnistii. „Se va spune că această măsură este dată cu dedicație pentru grupuri sau indivizi care sunt vizați de o astfel de măsuri și ajutați ca să își clarifice câștigurile obținute mai mult sau mai puțin ilicit în perioadele trecute”, a declarat Aurelian Dochia.

Numărul persoanelor fizice cu datorii la stat, care însumau peste 3 miliarde lei (671,1 milioane euro) în data de 30 iunie 2016, era de 126.365, cu 32,5% mai mic decât cel de 187.230 înregistrat după primul trimestru al acestui an. Din listă au fost excluse atunci persoanele ale căror datorii la buget sunt mai mici sau egale cu suma pe care trebuie să o primească la rândul lor de la stat, a anunţa Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Sursa: Libertatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.