După ce a demascat practica ”plicului pentru educatoare” o mamă româncă se mută în Anglia: „Dacă plecați capul să nu vă mai văitați că vreți o țară ca afară”

271

O mamă din Piteşti spune că a decis să se mute definitiv în Marea Britanie pentru a-i asigura o educaţie sănătoasă fiicei sale. Femeia a reclamat în 2018 plăţile nefiscalizate impuse în grădiniţe, dar a fost ignorată de autorităţile statului român.

Mihaela Petrescu, o mamă din Piteşti indignată de neajunsurile sistemului de învăţământ românesc, spune că a decis să plece definitiv în Anglia pentru a-i asigura un viitor fiicei sale. Femeia a ajuns cunoscută în toată România în vara anului 2018.

Atunci a demascat pe un ton vehement faptul că părinţii copiilor de la grădiniţa unde învăţa fiica sa obişnuiesc să lase într-o cutie poştală plicuri cu bani destinaţi educatoarelor.

Recipientul pentru plicuri a fost instalat de asociaţia de părinţi de la grădiniţa de stat „Căsuţa Poveştilor“ din Piteşti chiar în incinta încăperii în care copiii îşi desfăşoară activităţile.

Tânăra mamă s-a adresat Finanţelor din Piteşti, Inspectoratului Şcolar General şi Ministerului Educaţiei, reclamând că n-a primit niciodată chitanţă pentru sumele de bani pe care le-a depus timp de trei ani, la rândul ei, în respectiva cutie.

Aşteaptă un răspuns de 7 luni

Mihaela Petrescu spune că, după ce „şi-a pus în cap“ părinţii şi cadrele didactice de la Căsuţa Poveştilor, a fost nevoită să-şi mute copilul la altă grădiniţă de stat. Femeia afirmă că a înşirat în cererea de mutare inclusiv motivele pentru care a solicitat transferul copilului. Fetiţa n-a fost însă primită la altă grădiniţă, motivul invocat fiind că nu mai sunt locuri, o problemă comună în învăţământul preşcolar românesc. Convinsă că se va confrunta cu o avalanşă de refuzuri şi la celelalte grădiniţe de stat, piteşteanca şi-a înscris copilul din toamna anului 2018 la o unitate privată de învăţământ.

De atunci, a aşteptat răspunsuri la petiţiile trimise instituţiilor statului. Singurii care au reacţionat au fost şefii Inspectoratului Şcolar Argeş care s-au rezumat doar la a recomanda sistarea respectivei practici.

Petrescu spune că felul în care a fost tratată sesizarea a fost picătura care a umplut paharul. La sfârşitul săptămânii trecute, femeia a plecat în Anglia, unde şi-a găsit un job în turism şi afirmă că, în cel mai scurt timp, îşi va aduce şi fetiţa pe care o creşte singură. La plecare, femeia a transmis autorităţilor un mesaj.

Mesajul transmis autorităţilor

„«Vă mulţumesc» frumos că aţi tratat problemele legate de banii plătiţi pe educatoare cu cea mai mare seriozitate, adică zero! Pentru voi, plata acestor opţionale fără chitanţă individuală este cât se poate de normală şi legală şi, mai ales, spuneţi că nu se ştia de această practică (în realitate, stipulată în contractul cu grădiniţa). «Vă mulţumesc» frumos că mi-aţi explicat că în România se pot da cadouri (dar cine vrea să dea, nu să fiu obligată sau şantajată). «Vă mulţumesc» că, înainte de aceste două probleme, aţi tratat cu «foarte mare seriozitate» problema copilului meu, când nu îşi dezvoltase încă capacitatea de a urina controlat în timpul somnului şi, după ce am fost pusă la colţ de doamna educatoare, doamna inspectoare care trebuia să îmi rezolve problema nu a făcut nimic pentru copilul meu, ba, mai mult, a transmis absolut tot ce îi comunicasem doamnei directoare“, scrie Mihaela Petrescu.

Femeia se adresează, în special, conducerii IŞJ Argeş şi oficialilor Ministerului Educaţiei. „Domnule Inspector Tudosoiu, m-aţi întrebat când am venit la dumneavoastră în birou de ce m-am adresat presei? După tot ce s-a întâmplat, după toate sesizările făcute de mine, în care v-aţi spălat pe mâini aruncând pisica de la unul la altul, dumneavoastră nu mi-aţi rezolvat nicio problemă! Nici presa nu a rezolvat-o, însă prin intermediul ei au aflat şi cetăţenii oraşului câte nereguli se fac într-un sistem de învăţământ preşcolar. Am fost singura care a avut curajul să înfrunte un sistem putred până în măduva oaselor, un sistem ce nu mai are şanse de vindecare. În afară de faptul că autorităţile locale s-au spălat pe mâini de această problemă, autorităţile naţionale nici măcar nu m-au băgat în seamă, să-mi trimită un răspuns la un mail oficial. «Mulţumesc» pe această cale Ministerului Educaţiei pentru răspunsul la solicitarea mea adresată în dată de 9.07.2018. De peste 7 luni aştept un răspuns, ca cetăţean al acestei ţări la mai multe probleme ce nu au fost rezolvate de către autorităţile locale din Piteşti“, spune Mihaela Petrescu în mesajul transmis prin intermediul ziarului „Adevărul“.

„Să nu vă mai văitaţi că vreţi o ţară ca afară!“   

Pentru că părinţii celorlalţi copii de la grădiniţă au atacat-o violent după ce-a reclamat problema banilor pentru educatoare, Mihaela Petrescu le-a adresat şi lor un mesaj.

„Dragi părinţi, atâta timp cât unii dintre voi vă ridicaţi şi cereţi celorlalţi să dea bani pentru «doamne», să nu vă mai văitaţi pe la colţuri că vreţi o ţară ca afară! Atâta timp cât sunteţi de acord şi plecaţi capul când vi se cer bani, sunteţi în aceeaşi barcă cu cei ce pretind aceşti bani pentru doamne. Practica asta vine de pe vremea lui Ceauşescu când se dădea şpagă pentru un pui sau o cafea. Vedeţi, dragi părinţi, ce vi s-a transmis? Uitaţi-va bine în oglindă, tot aşa vor face şi copiii voştri când vor creşte! Ştiu, cu siguranţă, că sunt mulţi părinţi care îmi dau dreptate, însă nu mulţi au avut curajul meu de a înfrunta o clasa întreagă de oameni obedienţi. Diferenţa între mine şi voi este asta: eu îi voi transmte copilului meu să nu plece capul în faţa nedreptăţii, să ia atitudine când i se cer bani nejustificat şi niciodată să nu urmeze o turmă doar de teamă că va fi marginalizat“, mai scrie Mihaela Petrescu.

sursa – adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ