După Arabia Saudită, o nouă ţară musulmană vrea să interzică popularul joc Pokemon Go

221

Liderii islamici din Kuala Lumpur au lansat un apel către credincioșii musulmani solicitându-le să nu cadă în capcana de a juca Pokemon Go, un joc pe care îl consideră periculos.

„Pokemon Go și toate personajele pokemoni trebuie evitate pentru că pot fi dăunătoare”, a declarat Zulkifli Mohamad al-Bakri, un înalt responsabil religios, citat de agenția națională de presă Bernama. „Jocul promovează lupta pentru putere și pentru niște zeități dotate cu anumite puteri și poate incita la jocuri de noroc”, a adăugat el.

Decizia Comitetului juridic consultativ islamic din Kuala Lumpur se bazează pe expertiza celor mai mari învățați islamici, a mai susținut el.

Oficial, jocul Pokémon Go nu este încă disponibil în Malaysia, o țară majoritar musulmană care practică de mult timp un islamism moderat dar unde, în ultima perioadă de timp, se remarcă o recrudescență a anumitor curente islamice conservatoare.

Anterior, popularul joc pentru smartphone Pokemon Go a fost interzis şi în Arabia Saudita. Autorităţile au declarat prin decret oficial ca acest joc este anti-islamic şi trebuie interzis. Clericii islamici din această ţară au emis chiar o nouă fatwa pentru franciza Pokemon, o interdicţie religioasă musulmană. Clerul crede că jocul încurajează teoria evoluţiei a lui Darwin.

Interdicţia emisă pentru franciza Pokemon de clericii islamici veche de 15 ani e din nou actuală, scrie Secretarul general al Consiliului Clerical Islamic, pe site-ul preşedintelui Scholarly Research and Ifta.

Fatwa de odinioară, emisă pentru jocurile, abţibildurile, desenele animate şi suvenirurile Pokemon se potriveşte cu desăvârşite şi în cazul acestui joc care face înconjurul lumii, spune Sheikh Saleh Al-Fozan, membru al consiliul superior al clericilor musulmani.

Muftiul Sheikh Saleh Al-Fozan spune că jocul Pokemon Go încurajează pariurile, care-s interzise în Islam, dar şi că promovează teoria evoluţiei a lui Darwin. “În mod surprinzător, copiii rostesc cuvântul “evoluţie” atunci când se referă la jocul Pokemon Go.”, astfel sună un fragment din textul fatwei islamice.

Jocul este condamnat de Islam şi pentru că în grafica lui are simboluri interzise în religia musulmană: stele cu şase colţuri, “asociate Iudaismului”, cruci care vin din religia creştină, unghiuri şi triunghiuri folosite de diferite “secte religioase şi organizaţii deviante”, cum sunt semnele francmansonice, sau cele ale religiei Shinto.

“Mai mult, jocul promovează şi face să circule simbolurile necredincioşilor şi imaginile interzise. Este şi o formă ilegală de a cheltui bani.”, se mai specifică în edict.

Utilizatorii de Pokemon Go din Arabia Saudită care şi-au downloadat aplicaţia au fost recent anunţaţi că pot primi potenţiale avertismente de la Comisia de Tehnologie şi Comunicare, informează Aljazeera.

Deputatul egiptean Abbas Shuman, şeful influentei instituţii islamice Al-Azhar, a condamnat la rândul său jocul, spunând că e “manie păguboasă”, o adicţie similară cu alcoolismul.

“Oamenii merg ca bezmeticii beţivani pe stradă, cu ochii lipiţi de ecranele telefoanelor, ca să prindă Pokemoni fictivi”, a spus Shuman.

LĂSAȚI UN MESAJ