14.6 C
Timișoara
marți 28 mai 2024

Dublu eveniment editorial la Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș

„Timisiensis” și „Colecții și colecționari” sunt cele două apariții editoriale-eveniment prin care Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș marchează trecerea dintr-un an total imprevizibil, într-unul al speranței.

După o perioadă dificilă, caracterizată de restricții și schimbări esențiale în dinamica instituției noastre și în calendarul evenimentelor de artă și cultură, apariția celor două publicații reprezintă un important pas spre normalitate.

„Timisiensis”, revistă de tradiție a Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, a cărei longevitate impresionantă însumează 27 de ani editoriali, a apărut într-un format generos, de 164 de pagini. Articolele semnate de 17 autori acoperă o tematică extrem de variată, structurată în 7 capitole: Ansamblul Banatul la 50 de ani, Oameni și evenimente, Tradiții și obiceiuri, Ochiul Sociologului, Grai Bănățean, Confluențe și Recuperări.

Pe lângă materialele dedicate împlinirii a 5 decenii de activitate a Ansamblului Profesionist Banatul și evenimentelor organizate de Centrul de Cultură și Artă, Timisiensis conține și articole istorice, sociologice și de cercetare, pornind de la obiceiurile, locurile, graiurile și oamenii din Banatul multietnic.

„Colecții și colecționari”, captivanta lucrare semnată de Alina Mafa, coordonatoarea bibliotecii și a colecțiilor editoriale ale CCAJT, cuprinde o serie de mini-reportaje având ca protagoniști oameni pasionați de artă și cultură tradițională. Autentice bijuterii pentru memoria culturală și afectivă a județului Timis sunt scoase la iveală prin materiale documentare, relatări jurnalistice și fotografii realizate în gospodării din Alioș, Gătaia, Orțișoara, Hitiaș, Pustiniș, Giarmata și Otelec. Cartea surprinde, cu delicate și savuroase detalii, poveștile unor bănățeni care păstrează și acum obiceiuri străvechi, obiecte decorative și vestimentare, rețete aproape uitate ale unor preparate culinare, graiuri tradiționale specifice multiculturalității din Banat.

Ambele lucrări au apărut atât în formă tipărită, cât și în variantă online, disponibilă pe site-ul instituției, www.ccajt.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :