Drumul Boilor și „Robu încurcă-lume al infrastructurii” deranjează șantierul Centurii de Sud

234

Ministrul Transporturilor a fost zilele trecute în orașul nostru și în județ pentru a vedea la fața locului unele lucrări de infrastructură ce ar trebui să ușureze viața timișenilor. Cu acest prilej a avut loc și o conferință mult contestată de conducerea Consiliului Județean, dar mult lăudată de liderii PNL. S-au promis multe, ca într-un an electoral, s-au spus vorbe frumoase.

Cetățenii vor hotărî cât de serioase sunt promisiunile. Dar Cătălin Drulă, de la formațiunea USR, are deja o opinie formată despre cele spuse de ministrul Lucian Bode. Și această opinie nu este deloc favorabilă ministrului. În discuție intră, mai cu seamă, tunelurile ce ar trebui să se înșire pe fragmentul de autostradă nefinalizată dintre Lugoj și Deva dar și drumul ce ar fi trebuit să lege municipiul de Autostradă prin Calea Aradului.

Demnitarul guvernamental promite că se vor face cât de curând, dar Cătălin Drulă argumentează că tocmai au fost scoase proiectele de pe lista de licitații.
Deși ministrul a debordat de optimism, deputatul Drulă, din poziția de membru al Comisiei de Transport din Camera Deputaţilor şi fost director al Asociaţiei Pro Infrastructură, îl readuce cu picioarele pe pământ, aducându-i aminte că situație stă total diferit.

„Pe autostrada Lugoj – Deva, pe lotul 2 sunt 9 kilometri care lipsesc. Am reuşit să deblocăm lotul 2 şi să facem contract de proiectare. Este fals, licitaţia e suspendată. Nici măcar ofertele nu sunt depuse, că e licitaţia suspendată. De asemenea, în ceea ce priveşte drumul de legătură, un drum expres de la giratoriul mare de pe Aradului, licitaţia pentru stabilirea constructorului a fost lansată pe 27 martie, termenul de depunere a ofertelor era 2 iunie.

Termenul a fost amânat, iar acum licitaţia a fost suspendată. Bode a spus 30 iulie, dar pe SEAP e tot suspendată. A spus Lucian Bode că proiectul e bugetat, da, aşa e, eu am depus amendament la buget ca să fie suplimentată suma alocată, cu zece milioane în plus”, a explicat situația Cătălin Drulă.

Tot cu prilejul conferinței de azi a fost adusă în discuție și situația Centurii de Sud ce se prevede de acum că va fi un mare blocaj al transportului din sudul municipiului. Deputatul Drulă vede o vină majoră în intervenția primarului Nicolae Robu în proiect în porțiune din dreptul localității Moșnița, pe vechiul drum comunal.

Primăria Timișoara nu poate intra în raza de competență a altei localități, chiar dacă intențiile ar fi pozitive. Primarul Robu este comparat ca fiind „acest încurcă-lume al infrastructurii”. „La Centura Sud, progresul fizic e dezamăgitor, CNAIR a anunţat în acea zi un progres fizic de 2%, sau 3,5%, după cum a spus şefa de proiect. Lucrările sunt începute pe 25 martie, deci e puţin, nu pare să poată fi respectat termenul de finalizare a lucrărilor. La Bacău de exemplu, după trei luni progresul fizic era de 25%. Deci se lucrează încet, sunt blocaje nerezolvate de minister, lucrurile nu sunt OK.

La Drumul Boilor a fost Robu acolo, el a spus că îşi asumă acel sens giratoriu care trebuie realizat acolo, dar şi că… să vedem cum e cu finanţarea. Se vede la orizont un important blocaj, primăria nu poate face o asemenea lucrare pe raza unei alte Unităţi Administrativ Teritoriale, şi aceasta şi cu finanţare de la CNAIR. Toate schimbările aplicate deja proiectului iniţial au consumat bani, timp, nu mai sunt bani şi pentru intersecţia aceasta. Robu, acest încurcă lume în infrastructură, a spus că îşi asumă, dar nu ştim ce e acel „îşi asumă”. E o intervenţie ce poate bloca acest proiect”, a mai nuanțat lucrurile deputatul.

LĂSAȚI UN MESAJ